Lejebolig eller andelsbolig?
Har du overvejet andelsbolig?
Mange der søger lejebolig har afskrevet muligheden for en ejerbolig eller en andelsbolig, fordi de tænker at det er for dyrt. Men i nogle tilfælde kan der faktisk være penge at spare ved at vælge en andelsbolig frem for en lejebolig.
Vi har lavet denne guide til dig, så du kan komme godt i mål uden at glemme noget. Det er jo meget vigtigt, at du ikke køber katten i sækken, så andelsboligen altid kan sælges igen uden tab. Hvis du skal gennemføre salg af andelsbolig, fx ved selvsalg af andelsbolig, kan du sælge din andelsbolig direkte via servicen. Du kan læse mere om salg af andelsbolig i denne blogpost.
1. Find ud af om du er til andelsbolig-modellen
Du bør starte med at sætte dig godt ind i, hvad det vil sige at eje en andel i en andelsboligforening og hvilke rettigheder og forpligtelser det medfører. Når du køber en andel i en andelsboligforening, køber du ikke boligen, men derimod en andel i foreningen, som giver dig ret til at bo i boligen. Det er foreningens vedtægter, der bestemmer hvordan andelsboligforeningen fungerer, og derfor er det også vigtigt, at du kender til vedtægterne, inden du køber en andelsbolig. Gør op med dig selv, om du er til denne fællesskabsmodel i en boligforening, hvor du er andelshaver. Her er det også vigtigt at du gør op med dig selv, om du vil have en ejerbolig, lejebolig eller en andelsbolig - så du ikke tager det forkerte valg. Vil du fx i virkeligheden hellere have en ejerlejlighed eller en villa end en andelslejlighed. Er du overhovedet til andelsboligformen? Eller er du måske mere til en anden boligform?
2. Hvorhenne vil du købe en andelsbolig og hvilken type andelsbolig vil du købe?
Start med at finde ud af, hvor du vil lede efter andelsboliger henne af i Danmark. Skal andelsboligen ligge i København, Odense, Aalborg, Århus, Esbjerg, Kolding eller Randers? Og hvis andelsboligen skal ligge i København, skal den så ligge på Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg, Nordhavn, København K, Østerbro, Amager, Vanløse eller Brønshøj? Herefter skal du overveje hvilken type andel du ønsker. Vil du købe en stor andelsbolig med mange værelser eller er du mere interesseret i mindre andelsboliger med færre værelser? Vil du købe en andelslejlighed, et andelshus eller et andelsrækkehus? Hvis du køber lejlighed, hvor mange andre andelslejligheder, må der så være i komplekset. Hvis du køber en ejendom som andelshus eller andelsrækkehus, hvor stor skal grunden og haven som andelshuset eller rækkehuset har, så være? Hvis du køber et andelshus, hvor mange andre huse må der så være i foreningen. Vær også opmærksom på, at husdyr ikke nødvendigvis er tilladt i alle foreninger.
3. Få overblik over hvilke andelsboliger der er til salg?
Du er nu parat til at finde andelsboliger til salg. Men det kan faktisk være ret svært at få et overblik over, hvilke andelsboliger der lige nu er til salg, når du laver din søgning. Hvis en andelsboligforening har ventelister, er andelsboligen typisk ikke udbudt ordentligt. Her skal du, researche dig frem til relevante andelsboligforening og så skrive dig på ventelisten og vente til det bliver din tur. Hvis en andelsboligforening ikke har en venteliste, bliver boligerne typisk udbudt offentligt, hvor du så kan kontakte sælgeren af andelen direkte. Du kan finde et meget stort udsnit af ledige andelsboliger til salg via annoncer på Andelsboliger.dk. Husk at boligmarkedet for andelsboliger er meget overophedet og at du skal slå hurtigt til, når du har fundet andelslejligheder, der passer til det du søger. Lejlighederne går ofte som varmt brød, specielt hvis de har et mindre antal m2 i andelsforeninger med lavere priser.
4. Bliver købergodkendt med køberbevis
Når du skal købe en andelsbolig, skal du typisk have et andelsboliglån eller et lån til en andelsbolig. Det er en rigtig god ide, at bliver købergodkendt og få et køberbevis, så man ved hvad boligen må koste inden man går i gang med at kigge på andelsboliger. Dette kan du gøre hos din bank eller hos et realkreditinstitut. Med et køberbevis i hånden, ved du hvor meget du kan købe andelsbolig for, og dette kan være en stor fordel i forhold til at forhandle prisen med sælger.
5. Husk at få din advokat ind over når du køber andelsbolig
Når du begynder at kigge på andelsboliger til salg, er det meget vigtigt, at du har en god advokat, der kan hjælpe dig. Advokaten kan blandt andet sørge for at du får den bedste pris for andelsboligen, hjælpe dig med at forhandle med sælger, tjekke alle dokumenterne for dig, så du er sikker på at alt er i orden, hjælpe dig med at finde den bedste finansiering til din andelsbolig og sikre at foreningen økonomi er i orden. Advokaten kan også hjælpe dig med at vurdere om boligydelsen er ok. Han kan også hjælpe dig med at vurdere om foreningen er ok - det er jo ikke alle foreninger, der fungerer lige godt
6. Snak med bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen
Når du har fundet en andelsbolig til salg, er det meget vigtigt at du snakker med bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen, inden du køber boligen. Han eller hun kan fortælle dig om foreningens økonomi, hvilke planer der er for fremtiden, hvor mange der bor i foreningen, hvor mange der har boligen til udlejning og meget mere. Det er også en god at spørge bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen, hvis du er i tvivl om noget.
7. Tjek andelsboligens stand
Når du har fundet en andelsbolig til salg, som du ønsker at købe, er det en god idé at få en byggesagkyndig til at tjekke boligens stand. Han eller hun kan fortælle dig om der er skader på boligen, hvilke reparationer der skal laves, hvor gammel boligen er og meget mere. Dette er vigtigt information at have, inden du køber andelsboligen, så du ved hvad du køber.
8. Du er parat til at lave handlen
Når du har fundet den andelsbolig, du ønsker at købe og har fået tjekket boligens stand, er det tid til at lave en handel. Du skal først og fremmest lave en skriftlig aftale med andelsboligforeningen om, hvad der skal ske. I aftalen skal der stå, hvilken andelsbolig du køber, hvad prisen er, hvornår handlen skal ske og meget mere. Det er en meget god idé at have en advokat med, når du skal lave aftalen, så du er sikker på, at alt er i orden.
9. Betal for andelsboligen
Når du har lavet en handel om at købe en andelsbolig, skal du selvfølgelig betale boligen. Du skal betale et depositum til andelsboligforeningen, som er pengene du betaler for at få boligen. Depositummet er typisk 10% af boligens pris. Når du har betalt depositummet, skal du betale resten af boligens pris. Dette sker typisk ved, at du laver et lån til at betale boligen.
10. Du ejer andelsboligen og skal melde dig ind i foreningen
Når du har betalt for andelsboligen, er den din. Du skal dog huske at melde dig ind i andelsboligforeningen, så du kan få både de rettigheder og forpligtelser der hører med. Du skal også huske at få boligen forsikret, så du er dækket, hvis der sker skader på boligen.
- Februar 2024 (34)
- Januar 2024 (41)
- December 2023 (1)
- September 2023 (14)
- Juli 2023 (2)
- Juni 2023 (15)
- Februar 2023 (1)
- Januar 2023 (5)
- December 2022 (5)
- November 2022 (4)
- September 2022 (3)
- Januar 2022 (1)
- Oktober 2021 (1)
- August 2021 (1)
- Juli 2021 (64)
- Oktober 2017 (4)
- September 2017 (2)
- August 2017 (2)
- Juli 2017 (2)
- Maj 2017 (1)
- Januar 2017 (2)