Oplev Næstveds historie, kultur og natur

Næstved er en by i Sydsjælland med en rig historie og kultur. Byen er kendt for sine middelalderlige bygninger, herunder Næstved Domkirke, som er en af de største og mest betydningsfulde kirker i Danmark.
1. februar 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Oplev Næstveds historie, kultur og natur

Næstved som by

Næstved er også hjemsted for en række museer, herunder Næstved Museum, som fortæller byens historie, og Næstved Kunstmuseum, som huser en samling af dansk og international kunst.

Byen er også et aktivt kulturliv med et stort udvalg af teater, musik og andre kulturelle arrangementer.

Her er nogle af de ting, der kendetegner Næstved:

  • Middelalderlig arkitektur: Næstved har en rig historie, der går tilbage til vikingetiden. Byen er kendt for sine mange middelalderlige bygninger, herunder Næstved Domkirke, som er en af de største og mest betydningsfulde kirker i Danmark.
  • Kulturliv: Næstved har et aktivt kulturliv med et stort udvalg af teater, musik og andre kulturelle arrangementer. Byen er vært for en række årlige kulturarrangementer, herunder Grøn Koncert, som er en af de største udendørs koncerter i Danmark.
  • Natur: Næstved ligger i et smukt naturområde med masser af muligheder for udendørsaktiviteter. Byen er omgivet af skove, søer og marker.

Næstved er en charmerende by med noget at tilbyde alle. Det er en god destination for dem, der er interesserede i historie, kultur eller natur.

Transportforhold i Næstved

Næstved er en velforbundet by med gode transportmuligheder. Byen har et veludviklet netværk af busser, der dækker hele byen og forstæderne. Derudover er der en jernbanestation, der forbinder Næstved med København, Slagelse og andre byer i Danmark.

Bustransporten i Næstved varetages af Movia. Der er et udbud af mere end 30 buslinjer, der kører regelmæssigt. Busserne er for det meste moderne og komfortable.

Jernbanestationen i Næstved ligger i centrum af byen. Der er direkte togforbindelser til København, Slagelse, Ringsted og andre byer i Danmark. Togene er hurtige og effektive.

Udover bus og tog er der også mulighed for at cykle eller gå i Næstved. Byen er relativt lille og flad, hvilket gør det nemt at komme rundt på egen hånd.

Her er en oversigt over transportmulighederne i Næstved:

  • Bus: Movia
  • Jernbane: DSB
  • Cykel: Gode muligheder for at cykle i hele byen
  • : Gode muligheder for at gå i hele byen

Transportforholdene i Næstved er generelt gode. Byen er velforbundet og der er muligheder for at komme rundt på forskellige måder.

Vigtige tal om Næstved (2023)

Her er nogle vigtige tal, der beskriver Næstved:

Befolkning: Næstved har en befolkning på omkring 44.000 indbyggere. 

Areal: Næstveds areal er på omkring 31 km2.

Gennemsnitlig indkomst: Den gennemsnitlige indkomst i Næstved er på omkring 400.000 kr. om året.

Arbejdsløshed: Arbejdsløsheden i Næstved er på omkring 6 %. 

Uddannelse: 80 % af indbyggerne i Næstved har en uddannelse på mindst grundskoleniveau.

Infrastruktur: Næstved har et godt udvalg af transportmuligheder, herunder busser, tog og cykelstier. 

Kulturliv: Næstved har et aktivt kulturliv med en række museer, teatre og koncertsteder. 

Disse tal giver et indblik i Næstved som by. Byen er en middelstor by med en befolkning på omkring 50.000 indbyggere. Næstved har et godt udvalg af uddannelsesmuligheder og et aktivt kulturliv.

Store ejendomsselskaber i Næstved

Her er nogle af de største ejendomsselskaber i Næstved:

Næstved Kommune: Næstved Kommune er den største ejer af ejendomme i Næstved. Kommunen ejer en række offentlige bygninger, herunder skoler, hospitaler og biblioteker. Kommunen ejer også en række boliger, der udlejes til borgere med lav indkomst.

Boligforeningen AAB: Boligforeningen AAB er den største private ejer af ejendomme i Næstved. Foreningen ejer omkring 3.000 boliger i Næstved, herunder både almene boliger og privatejede boliger.

Boligselskabet Lejerbo: Boligselskabet Lejerbo er en anden stor privat ejer af ejendomme i Næstved. Foreningen ejer omkring 2.000 boliger i Næstved.

Næstved Erhvervspark: Næstved Erhvervspark er et privat ejendomsselskab, der ejer og driver en erhvervspark i Næstved. Erhvervsparken har omkring 200 virksomheder med i alt omkring 2.000 medarbejdere.

Næstved Havn: Næstved Havn er et kommunalt ejendomsselskab, der ejer og driver Næstved Havn. Havnen har omkring 100 virksomheder med i alt omkring 1.000 medarbejdere.

Disse ejendomsselskaber er vigtige for Næstveds udvikling. De ejer og driver en række bygninger og faciliteter, der er vigtige for byens indbyggere og virksomheder.

Bydele i Næstved

Næstved er inddelt i flere bydele:

Bymidten: Bymidten er det historiske centrum af Næstved. Her finder man Næstved Domkirke, Næstved Museum og Næstved Kunstmuseum. Bymidten er også hjemsted for en række butikker, restauranter og caféer. 

Næstved Havn: Næstved Havn er en levende havn med et stort udvalg af butikker, restauranter og caféer. Havnen er også hjemsted for en række kulturarrangementer, herunder Grøn Koncert. 

Ny Holsted: Ny Holsted er en nyere bydel med et stort udvalg af boliger. Bydelen er også hjemsted for en række butikker og restauranter. 

Østbyen: Østbyen er en blandet bydel med både boliger, erhverv og institutioner. Bydelen er også hjemsted for Næstved Gymnasium og Næstved Statsskole.

Vestbyen: Vestbyen er en nyere bydel med et stort udvalg af boliger. Bydelen er også hjemsted for en række butikker og restauranter. 

Sydbyen: Sydbyen er en blandet bydel med både boliger, erhverv og institutioner. Bydelen er også hjemsted for Næstved Sygehus. 

Herluf Trolles Kvarter: Herluf Trolles Kvarter er en historisk bydel med en række velbevarede middelalderlige bygninger. Bydelen er også hjemsted for Herlufsholm Kostskole.

Møgelstrup: Møgelstrup er en forstad til Næstved med et stort udvalg af boliger. Bydelen er også hjemsted for Næstved Lufthavn.

Fuglebjerg: Fuglebjerg er en forstad til Næstved med et stort udvalg af boliger og erhverv. Bydelen er også hjemsted for Fuglebjerg Gymnasium og Fuglebjerg Statsskole. 

Hver bydel i Næstved har sin egen unikke identitet. Bymidten er livlig og pulserende, mens Næstved Havn er mere afslappet og hyggelig. Ny Holsted er moderne og nyskabende, mens Østbyen er traditionel og velbevaret. Vestbyen er ny og moderne, mens Sydbyen er blandet og mangfoldig. Herluf Trolles Kvarter er historisk og charmerende, mens Møgelstrup og Fuglebjerg er forstæder med et stort udvalg af boliger og erhverv.

Villaområder i Næstved

Næstved har en række gode villaområder, der tilbyder noget for enhver smag. Her er en oversigt over nogle af de bedste:

  • Ny Holsted er et moderne villaområde med et bredt udvalg af boliger i forskellige størrelser og prisklasser. Området er velfungerende med gode faciliteter, såsom skoler, indkøbsmuligheder og fritidsaktiviteter. 
  • Østbyen er et traditionelt villaområde med en hyggelig atmosfære. Området er omgivet af grønne områder og har gode forbindelser til centrum af Næstved.
  • Vestbyen er et nyt villaområde med moderne boliger i stilrene designs. Området er velplaceret med kort afstand til motorvej og indkøbsmuligheder. 
  • Fuglebjerg er en forstad til Næstved med et varieret udvalg af villaer. Området er omgivet af natur og har gode forbindelser til Næstved og København. 

Her er en mere detaljeret beskrivelse af hvert område:

Ny Holsted

Ny Holsted er et populært villaområde, der ligger i den sydlige del af Næstved. Området er velfungerende med gode faciliteter, såsom skoler, indkøbsmuligheder og fritidsaktiviteter. Der er også gode forbindelser til centrum af Næstved, som kun ligger 10 minutters kørsel væk.

Boligerne i Ny Holsted er i forskellige størrelser og prisklasser. Der er både rækkehuse, parcelhuse og dobbelthuse at vælge imellem. Området er velegnet til familier med børn, da der er gode skoler og fritidsaktiviteter i nærheden.

Østbyen

Østbyen er et traditionelt villaområde, der ligger i den østlige del af Næstved. Området er omgivet af grønne områder og har en hyggelig atmosfære. Der er gode forbindelser til centrum af Næstved, som kun ligger 10 minutters gang væk.

Boligerne i Østbyen er i forskellige størrelser og prisklasser. Der er både rækkehuse, parcelhuse og dobbelthuse at vælge imellem. Området er velegnet til familier med børn, da der er gode skoler og fritidsaktiviteter i nærheden.

Vestbyen

Vestbyen er et nyt villaområde, der ligger i den vestlige del af Næstved. Området er velplaceret med kort afstand til motorvej og indkøbsmuligheder. Der er også gode forbindelser til centrum af Næstved, som kun ligger 15 minutters kørsel væk.

Boligerne i Vestbyen er moderne og i stilrene designs. Der er både rækkehuse, parcelhuse og dobbelthuse at vælge imellem. Området er velegnet til børnefamilier og par.

Fuglebjerg

Fuglebjerg er en forstad til Næstved, der ligger i den vestlige del af kommunen. Området er omgivet af natur og har gode forbindelser til Næstved og København.

Boligerne i Fuglebjerg er i forskellige størrelser og prisklasser. Der er både rækkehuse, parcelhuse og dobbelthuse at vælge imellem. Området er velegnet til familier med børn, da der er gode skoler og fritidsaktiviteter i nærheden.

Næstved har et bredt udvalg af villaområder, der tilbyder noget for enhver smag. De bedste områder er Ny Holsted, Østbyen, Vestbyen og Fuglebjerg. Disse områder tilbyder alle gode faciliteter, gode forbindelser og et varieret udvalg af boliger.

Hus til leje i Næstved

Lejlighedskomplekser i Næstved

Næstved har et godt udvalg af lejlighedskomplekser, der tilbyder forskellige størrelser, stilarter og faciliteter. Her er en oversigt over nogle af de bedste:

Ny Holsted tilbyder et bredt udvalg af moderne lejlighedskomplekser med forskellige størrelser og prisklasser. Området er velfungerende med gode faciliteter, såsom skoler, indkøbsmuligheder og fritidsaktiviteter. 

Østbyen har en række traditionelt udformede lejlighedskomplekser, der er velegnet til familier med børn. Området er omgivet af grønne områder og har gode forbindelser til centrum af Næstved.

Vestbyen byder på et nyt udvalg af stilfulde lejlighedskomplekser, der er velegnede til enlige og par. Området er velplaceret med kort afstand til motorvej og indkøbsmuligheder. 

Fuglebjerg tilbyder et blandet udvalg af lejlighedskomplekser, der spænder fra moderne til traditionelle. Området er omgivet af natur og har gode forbindelser til Næstved og København. 

Her er en mere detaljeret beskrivelse af hvert område:

Ny Holsted

Ny Holsted har et godt udvalg af lejlighedskomplekser, der passer til forskellige behov og budgetter. Der er både etagelejligheder og penthouselejligheder med forskellige antal værelser. Boligerne er moderne og i stilrene designs.

Området er velfungerende med gode faciliteter i nærheden, såsom skoler, indkøbsmuligheder og fritidsaktiviteter. Der er også gode forbindelser til centrum af Næstved, som kun ligger 10 minutters kørsel væk.

Østbyen

Østbyen tilbyder en række lejlighedskomplekser, der er velegnet til familier med børn. Lejlighederne er traditionelt udformede med gode lysindfald og rummelige planløsninger.

Området er omgivet af grønne områder og har gode forbindelser til centrum af Næstved, som kun ligger 10 minutters gang væk. Der er også en række skoler og børnehaver i nærheden.

Vestbyen

Vestbyen byder på et nyt udvalg af stilfulde lejlighedskomplekser, der er velegnede til enlige og par. Lejlighederne er moderne og i innovative designs med forskellige faciliteter, såsom fælles tagterrasser og fitnesscentre.

Området er velplaceret med kort afstand til motorvej og indkøbsmuligheder. Der er også en række restauranter og caféer i nærheden.

Fuglebjerg

Fuglebjerg tilbyder et blandet udvalg af lejlighedskomplekser, der spænder fra moderne til traditionelle. Lejlighederne er af forskellige størrelser og prisklasser, og der er også nogle lejligheder med altaner eller terrasser.

Området er omgivet af natur og har gode forbindelser til Næstved og København. Der er også en række fritidsaktiviteter i nærheden, såsom golfbaner og vandsportsfaciliteter.

Næstved har et godt udvalg af lejlighedskomplekser, der tilbyder forskellige stilarter, størrelser og faciliteter. De bedste områder til lejlighedskomplekser er Ny Holsted, Østbyen, Vestbyen og Fuglebjerg. Disse områder tilbyder alle en god balance mellem beliggenhed, faciliteter og pris.

Lejlighed til leje i Næstved

Butikker i Næstved

Næstved Storcenter er byens største handelscenter med over 60 butikker. Her finder du alt fra dagligvarer til mode, elektronik og boligindretning. Blandt de største butikker i centret finder du Bilka, H&M, Matas, Elgiganten og Jysk. 

Næstved Midtby

I Næstved Midtby finder du en række specialbutikker, der ikke findes i Næstved Storcenter. Her finder du blandt andet butikker med tøj, sko, smykker, design, boligindretning og kunst. Blandt de mest populære butikker i midtbyen finder du Magasin, Bahne, BR Legetøj, Intersport og Bog & Idé. 

Næstved Havn

På Næstved Havn finder du en række butikker, der er specialiseret i mad og drikke. Her finder du blandt andet butikker med fisk, skaldyr, kød, ost, kaffe og vin. Blandt de mest populære butikker på havnen finder du Fiskehuset, Havnens Kødmarked, Næstved Bryggeri og Vinbaren. 

Ny Holsted

På Ny Holsted finder du en række butikker, der er særligt populære blandt familier. Her finder du blandt andet butikker med legetøj, børnetøj, babyudstyr og sportsudstyr. Blandt de mest populære butikker på Ny Holsted finder du Legekæden, Babysam, Intersport og Sportmaster. 

Østbyen

I Østbyen finder du en række butikker, der er specialiseret i boligindretning og design. Her finder du blandt andet butikker med møbler, belysning, tekstiler og kunst. Blandt de mest populære butikker i Østbyen finder du Ilva, JYSK, BoConcept og Design By Us. 

Vestbyen

På Vestbyen finder du en række butikker, der er særligt populære blandt unge. Her finder du blandt andet butikker med tøj, sko, elektronik og musik. Blandt de mest populære butikker på Vestbyen finder du Vero Moda, H&M, Power og Elgiganten. 

Møgelstrup

I Møgelstrup finder du en række butikker, der er særligt populære blandt pendlere. Her finder du blandt andet butikker med dagligvarer, tøj og elektronik. Blandt de mest populære butikker i Møgelstrup finder du SuperBrugsen, Lidl, Bilka og Elgiganten.

Fuglebjerg

I Fuglebjerg finder du en række butikker, der er særligt populære blandt familier med børn. Her finder du blandt andet butikker med legetøj, børnetøj og sportsudstyr. Blandt de mest populære butikker i Fuglebjerg finder du Legekæden, Babysam, Intersport og Sportmaster. 

Uanset hvad du er på udkig efter, finder du det sikkert i Næstved.

Relevante links om Næstved

Læs mere om Næstved på disse sider:

Næstved Kommune
Visit Næstved
Wikipedia: Næstved
Næstved på Google Maps
Find lejeboliger i Næstved

Ofte stillede spørgsmål