Aabenraa: Alt, hvad du skal vide om byen

Aabenraa er en by i det sydøstlige Sønderjylland med en lang og rig historie
31. januar 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Aabenraa: Alt, hvad du skal vide om byen

Byen er kendt for sin søfartshistorie, sin charmerende købstadsarkitektur og sin levende kulturscene.

Aabenraa som by

Aabenraa er en vigtig havneby med en lang tradition for handel og skibsfart. Byen har en betydelig havneindustri, der beskæftiger mange mennesker. Aabenraa er også et vigtigt knudepunkt for trafik og transport.

Aabenraa er en gammel by med en rig historie. Byen blev grundlagt i middelalderen og har været under dansk, tysk og dansk styre gennem tiden. Byen har mange historiske bygninger, herunder Sankt Nicolai Kirke, Brundlund Slot og Aabenraa Slot.

Aabenraa er en levende kulturby med et aktivt kulturliv. Byen har et stort udvalg af museer, teatre, koncertsteder og andre kulturinstitutioner. Aabenraa er også vært for en række årlige kulturbegivenheder, herunder Aabenraa Ringriderfest og Aabenraa Jazzfestival.

Her er nogle specifikke kendetegn ved Aabenraa:

 • Søfart: Aabenraa har en lang tradition for søfart og er en vigtig havneby. Byen har en betydelig havneindustri, der beskæftiger mange mennesker.
 • Købstadsarkitektur: Aabenraa er en gammel by med en charmerende købstadsarkitektur. Byen har mange historiske bygninger fra forskellige tidsaldre.
 • Kultur: Aabenraa er en levende kulturby med et aktivt kulturliv. Byen har et stort udvalg af museer, teatre, koncertsteder og andre kulturinstitutioner.

Aabenraa er en alsidig by med noget at byde på for enhver smag. Byen er en god destination for en weekendtur eller en længere ferie.

Transportforhold i Aabenraa

Aabenraa har gode transportforhold både for privatbilister og offentlig transport. Byen ligger tæt på grænsen til Tyskland og er godt forbundet med motorvej A7. Dette gør byen til et attraktivt sted for virksomheder, der ønsker at operere i det tyske marked. Aabenraa har også gode forbindelser til Danmarks hovedstad, København, med motorvej A7.

For privatbilister er der gode muligheder for at parkere i Aabenraa. Der er både offentlige parkeringspladser og private parkeringshuse i byen.

Den offentlige transport i Aabenraa består af busser og tog. Busserne kører regelmæssigt til både Aabenraa centrum og til forstæderne. Toget kører til både København og Sønderborg.

Her er en oversigt over transportforholdene i Aabenraa:

 • Privatbil:
  • Gode forbindelser til Tyskland og København via motorvej A7
  • Gode muligheder for at parkere i byen
 • Offentlig transport:
  • Busser: Regelmæssige forbindelser til både Aabenraa centrum og til forstæderne
  • Tog: Forbindelser til både København og Sønderborg

Transportforholdene i Aabenraa er gode og gør det nemt at komme rundt i byen og til nabobyerne.

Vigtige tal om Aabenraa (2023)

Her er nogle vigtige tal, der beskriver Aabenraa:

 • Befolkning: 62.000 (2022)
 • Areal: 41,1 km2
 • Gennemsnitsalder: 42,6 år (2022)
 • Arbejdsløshed: 4,7% (2022)
 • BNP pr. indbygger: 456.800 DKK (2022)
 • Økonomisk vækst: 3,2% (2022)

Disse tal giver et overblik over Aabenraas størrelse, befolkning, økonomi og udvikling.

Store ejendomsselskaber i Aabenraa

Kolstrup Boligforening er en boligforening med over 600 medlemmer og en portefølje på over 600 boliger i Kolstrup og Aabenraa. Foreningen blev stiftet i 1935 og har siden da arbejdet for at tilbyde boliger til alle, uanset indkomst og social status.

Boligforeningens boliger er spredt ud over et stort område i Kolstrup og Aabenraa. De fleste boliger er rækkehuse, men der er også en række lejligheder og etageboliger. Boligforeningens boliger er alle velholdte og opfylder moderne krav til indretning og komfort.

Kolstrup Boligforening er en aktiv boligforening, der tilbyder en række aktiviteter og arrangementer for sine medlemmer. Foreningen har blandt andet en legeplads, en boldbane og et fælleshus, der bruges til arrangementer og møder.

BoligSyd er et boligselskab med over 5.000 medlemmer og en portefølje på over 5.000 boliger i Syddanmark. Selskabet blev stiftet i 1960 og har siden da arbejdet for at tilbyde boliger til alle, der har brug for dem.

BoligSyds boliger er spredt ud over et stort område i Syddanmark, herunder Aabenraa. De fleste boliger er rækkehuse, men der er også en række lejligheder og etageboliger. BoligSyds boliger er alle velholdte og opfylder moderne krav til indretning og komfort.

BoligSyd er et aktivt boligselskab, der tilbyder en række aktiviteter og arrangementer for sine medlemmer. Selskabet har blandt andet en legeplads, en boldbane og et fælleshus, der bruges til arrangementer og møder.

Blaavand Ejendomme II ApS er et ejendomsselskab med over 500 lejemål i Aabenraa. Selskabet blev stiftet i 2008 og ejer og forvalter en portefølje af boliger, erhvervslokaler og udlejningsboliger.

Blaavand Ejendomme II ApS's boliger er spredt ud over et stort område i Aabenraa. De fleste boliger er lejeboliger, men der er også en række andelsboliger. Boligselskabets boliger er alle velholdte og opfylder moderne krav til indretning og komfort.

Blaavand Ejendomme II ApS er et aktivt ejendomsselskab, der tilbyder en række aktiviteter og arrangementer for sine lejere. Selskabet har blandt andet en legeplads og et fælleshus, der bruges til arrangementer og møder.

Bydele i Aabenraa

Aabenraa er opdelt i 10 bydele:

 • Aabenraa Centrum: Aabenraa centrum er byens gamle bydel, der er omgivet af bymure. Her finder du historiske bygninger, butikker, restauranter og caféer.
 • Gågaden: Gågaden er en smuk og hyggelig gågade med butikker, restauranter og caféer. Gågaden er et populært sted for shopping og socialt samvær.
 • Kolstrup: Kolstrup er en forstad til Aabenraa, der er kendt for sine rækkehuse og villaer. Kolstrup er et populært sted for børnefamilier.
 • Høje Kolstrup: Høje Kolstrup er en del af Kolstrup, der ligger på en bakketop med en fantastisk udsigt over byen og fjorden. Høje Kolstrup er et populært sted for ture og udflugter.
 • Grødby: Grødby er en forstad til Aabenraa, der er kendt for sine landlige omgivelser. Grødby er et populært sted for folk, der ønsker at bo i naturen.
 • Sønderborgvej: Sønderborgvej er en forstad til Aabenraa, der ligger langs motorvej A7. Sønderborgvej er et populært sted for folk, der ønsker at bo tæt på motorvejen.
 • Aabenraa Havn: Aabenraa Havn er en vigtig havneby med en lang tradition for handel og skibsfart. Aabenraa Havn er et populært sted for ture og udflugter.
 • Vesterby: Vesterby er en forstad til Aabenraa, der er kendt for sine industriområder. Vesterby er et populært sted for folk, der er ansat i industrien.

Ud over disse 10 bydele er der også en række mindre bydele og områder i Aabenraa.

Villaområder i Aabenraa

Aabenraa har et stort udvalg af villaområder, der tilbyder alt fra moderne boliger til klassiske villaer. Her er nogle af de bedste villaområder i Aabenraa:

 • Kolstrup: Kolstrup er et populært villaområde med en god beliggenhed tæt på centrum af Aabenraa. Området er kendetegnet ved sine velholdte villaer og gode faciliteter, herunder skoler, børnehaver og indkøbsmuligheder.
 • Høje Kolstrup: Høje Kolstrup er et af de mest eftertragtede villaområder i Aabenraa. Området ligger på en bakketop med en fantastisk udsigt over byen og fjorden. Villaerne i Høje Kolstrup er typisk store og moderne.
 • Grødby: Grødby er et idyllisk villaområde med en rolig og naturskøn beliggenhed. Området er kendetegnet ved sine store grunde og smukke naturomgivelser. Villaerne i Grødby er typisk klassiske og velholdte.
  Sønderborgvej: Sønderborgvej er et villaområde med en god beliggenhed tæt på motorvej A7. Området er kendetegnet ved sine rummelige villaer og gode transportmuligheder. Villaerne i Sønderborgvej er typisk moderne og velholdte.
 • Vesterby: Vesterby er et villaområde med en god beliggenhed tæt på byens industriområder. Området er kendetegnet ved sine store grunde og gode transportmuligheder. Villaerne i Vesterby er typisk moderne og velholdte.

Det er vigtigt at bemærke, at priserne på villaer i Aabenraa varierer meget afhængigt af området og boligens størrelse og stand. Villaer i de mest eftertragtede områder, såsom Kolstrup og Høje Kolstrup, kan være meget dyre, mens villaer i de mere afsidesliggende områder kan være mere overkommelige.

Hus til leje i Aabenraa

Lejlighedskomplekser i Aabenraa

Aabenraa har et stort udvalg af lejlighedskomplekser, der tilbyder alt fra moderne boliger til klassiske lejligheder. Her er nogle af de bedste lejlighedskomplekser i Aabenraa:

 • Gågaden: Lejlighedskomplekserne i Gågaden ligger i hjertet af Aabenraa og er tæt på alle byens faciliteter. Lejlighederne er typisk moderne og velholdte og har gode udsigter over byen.
 • Langelinie: Lejlighedskomplekserne i Langelinie ligger tæt på vandet og har en skøn udsigt over fjorden. Lejlighederne er typisk moderne og velholdte og har gode udendørsarealer.
 • Højlunden: Lejlighedskomplekserne i Højlunden ligger i et stille og roligt område med gode grønne områder. Lejlighederne er typisk klassiske og velholdte og har gode uderdørsarealer.
 • Slotsgade: Lejlighedskomplekserne i Slotsgade ligger tæt på Aabenraa Slot og har en skøn udsigt over slottet og byen. Lejlighederne er typisk moderne og velholdte og har gode uderdørsarealer.
 • Vesterbro: Lejlighedskomplekserne i Vesterbro ligger tæt på centrum af Aabenraa og har en god beliggenhed for pendlere. Lejlighederne er typisk moderne og velholdte og har gode udsigter over byen.
 • Møllebakken: Lejlighedskomplekserne i Møllebakken ligger tæt på byens naturskønne områder og har en god beliggenhed for naturelskere. Lejlighederne er typisk moderne og velholdte og har gode udendørsarealer.

Det er vigtigt at bemærke, at priserne på lejligheder i Aabenraa varierer meget afhængigt af området og boligens størrelse og stand. Lejligheder i de mest eftertragtede områder, såsom Gågaden og Langelinie, kan være meget dyre, mens lejligheder i de mere afsidesliggende områder kan være mere overkommelige.

Lejlighed til leje i Aabenraa

Butikker i Aabenraa

I Aabenraas gågade ligger der blandt andet følgende butikker:

 • Imerco: Et stort supermarked med et bredt udvalg af dagligvarer, nonfood og specialvarer.
 • Jysk: En dansk forhandler af møbler, boligtilbehør og belysning.
 • Normal: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer og nonfood.
 • Elgiganten: En elektronikforhandler med et bredt udvalg af tv, lyd, computere, telefoner og meget mere.
 • H&M: En svensk modeforretning med et bredt udvalg af tøj, sko og accessories.
 • Cubus: En dansk modeforretning med et bredt udvalg af tøj, sko og accessories.
 • Jack & Jones: En dansk modeforretning med et bredt udvalg af tøj til mænd.
 • Vero Moda: En dansk modeforretning med et bredt udvalg af tøj til kvinder.

I Aabenraa City ligger der blandt andet følgende butikker:

 • Ilva: En dansk forhandler af møbler, boligtilbehør og belysning.
 • JYSK: En dansk forhandler af møbler, boligtilbehør og belysning.
 • Normal: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer og nonfood.
 • Elgiganten: En elektronikforhandler med et bredt udvalg af tv, lyd, computere, telefoner og meget mere.
 • H&M: En svensk modeforretning med et bredt udvalg af tøj, sko og accessories.
 • Cubus: En dansk modeforretning med et bredt udvalg af tøj, sko og accessories.
 • Jack & Jones: En dansk modeforretning med et bredt udvalg af tøj til mænd.
 • Vero Moda: En dansk modeforretning med et bredt udvalg af tøj til kvinder.

I Kolstrup ligger der blandt andet følgende butikker:

 • Føtex: Et stort supermarked med et bredt udvalg af dagligvarer, nonfood og specialvarer.
 • Netto: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer.
 • Rema 1000: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer.
 • JYSK: En dansk forhandler af møbler, boligtilbehør og belysning.
 • Normal: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer og nonfood.
 • Elgiganten: En elektronikforhandler med et bredt udvalg af tv, lyd, computere, telefoner og meget mere.

I Grødby ligger der blandt andet følgende butikker:

 • Føtex: Et stort supermarked med et bredt udvalg af dagligvarer, nonfood og specialvarer.
 • Netto: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer.
 • Rema 1000: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer.
 • JYSK: En dansk forhandler af møbler, boligtilbehør og belysning.
 • Normal: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer og nonfood.
 • Elgiganten: En elektronikforhandler med et bredt udvalg af tv, lyd, computere, telefoner og meget mere.

Relevante links om Aabenraa

Læs mere om Aabenraa på disse sider:

Aabenraa Kommune
Visit Sønderjylland
Wikipedia: Aabenraa
Aabenraa på Google Maps
Find lejeboliger i Aabenraa

Ofte stillede spørgsmål