Århus: Byen med alt, hvad hjertet begærer

Århus er Danmarks næststørste by og en af de mest populære turistdestinationer i landet. Byen er kendt for sin livlige kulturscene, sine mange seværdigheder og sin venlige atmosfære.
31. januar 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Århus: Byen med alt, hvad hjertet begærer

Århus er Danmarks næststørste by og en af de mest populære turistdestinationer i landet. Byen er kendt for sin livlige kulturscene, sine mange seværdigheder og sin venlige atmosfære.

Århus som by

Her er nogle af de ting, der kendetegner Århus:

 • Kultur: Århus er en levende kulturby med et bredt udvalg af museer, teatre, koncertsteder og andre kulturtilbud. Byen er hjemsted for flere verdensberømte museer, herunder ARoS Aarhus Kunstmuseum, Moesgaard Museum og Den Gamle By. Århus er også vært for en række internationale kulturfestivaler, herunder Aarhus Jazz Festival og Aarhus Festuge.
 • Seværdigheder: Århus er fyldt med historiske seværdigheder og moderne arkitektur. Byen har en smuk havnefront, en charmerende bykerne og et levende natteliv. Nogle af de mest populære seværdigheder i Århus er:
  • Den Gamle By: Et frilandsmuseum med historiske bygninger fra hele Danmark
  • ARoS Aarhus Kunstmuseum: Et kunstmuseum med en farvestrålende regnbue på taget
  • Moesgaard Museum: Et arkæologisk museum med udstillinger om Danmarks historie
  • Tivoli Friheden: En forlystelsespark med et bredt udvalg af forlystelser
 • Atmosfære: Århus er en venlig og imødekommende by med en afslappet atmosfære. Byen er kendt for sine venlige indbyggere, der er glade for at byde besøgende velkommen.

Transportforhold i Århus

Transportforholdene i Århus er gode og veludviklede. Byen har et omfattende netværk af offentlig transport, der består af busser, letbane og tog. Derudover er der gode muligheder for at leje bil eller cykel i byen.

 • Offentlig transport: Århus' offentlige transportsystem er drevet af Midttrafik. Systemet består af et netværk af busser, der dækker hele byen og omegn. Derudover er der en letbane, der forbinder centrum med de nordlige og østlige bydele. Letbanen er den første letbane i Danmark, og den blev indviet i 2017.
  Århus har også et godt togforbindelser til resten af Danmark. Fra Århus Hovedbanegård er der direkte togforbindelser til København, Odense, Aalborg og flere andre byer.
 • Bil: Århus har et godt vejnet, der gør det nemt at komme rundt i byen med bil. Der er dog også en del trafik i byen, især i myldretiden.
 • Cykel: Cykel er en populær måde at komme rundt i Århus. Byen har et stort netværk af cykelstier, der gør det nemt og sikkert at cykle.

Samlet set er transportforholdene i Århus gode og giver beboerne og besøgende gode muligheder for at komme rundt i byen.

Vigtige tal om Århus (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Århus:

 • Befolkningstal: Århus har en befolkning på omkring 350.000 indbyggere. Det er Danmarks næststørste by efter København.
 • Areal: Århus har et areal på omkring 400 km2.
 • BNP: Århus' BNP er omkring 50 milliarder DKK.
 • Arbejdspladser: Århus har omkring 200.000 arbejdspladser.
 • Uddannelse: Århus er hjemsted for flere universiteter og højskoler, herunder Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Aarhus School of Business.
 • Turisme: Århus er en populær turistdestination med omkring 1,5 millioner besøgende om året.

Disse tal giver et godt indblik i Århus' størrelse, økonomi og betydning.

Store ejendomsselskaber i Århus

Her er nogle af de største ejendomsselskaber i Århus:

 • Olav de Linde Ejendomme: Olav de Linde Ejendomme er et familieejet ejendomsselskab, der blev grundlagt i 1961. Selskabet ejer og forvalter en portefølje på omkring 300.000 kvadratmeter erhvervs- og boligejendomme i Århus og omegn.
 • NREP: NREP er en dansk kapitalfond, der investerer i ejendomme i Danmark og udlandet. Selskabet ejer og forvalter en portefølje på omkring 1,5 millioner kvadratmeter erhvervs- og boligejendomme i Århus.

Disse tre selskaber er de største ejendomsselskaber i Århus målt på værdi af ejendomme. De ejer og forvalter en bred vifte af ejendomme, herunder boliger, erhvervslokaler, kontorer, hoteller og butikker.

Her er nogle andre store ejendomsselskaber i Århus:

 • Heimstaden: Heimstaden er et svensk ejendomsselskab, der blev grundlagt i 2016. Selskabet ejer og forvalter en portefølje på omkring 500.000 kvadratmeter boligejendomme i Århus.
 • Boligkontoret Aarhus: Boligkontoret Aarhus er et kommunalt ejet selskab, der administrerer almene boliger i Århus. Selskabet administrerer omkring 20.000 boliger i Århus.

Disse selskaber spiller en vigtig rolle i udviklingen af Århus. De er med til at skabe boliger, arbejdspladser og andre faciliteter, der er nødvendige for at byen kan vokse og udvikle sig.

Bydele i Århus

 • Midtbyen: Midtbyen i Århus (eller Århus C) består af området inden for de tre store alléer, Nørre Allé, Vester Allé og Sønder Allé, samt området omkring Århus Hovedbanegård og rådhuset. Midtbyen har stemningsfyldte torve og stræder med et væld af forskellige butikker. Midtbyen i Århus, har lokaler af alle typer og det er meget eftertragtet at leje bolig i Århus Midtby.
 • Latinerkvarteret: Latinerkvarteret er den ældste bydel i Århus. Der skabes en unik stemning med de brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse, og her er store muligheder for at shoppe og spise spændende mad. I Graven finder du specialbutikker, kaffebarer og lækker mad, og lige rundt om hjørnet ligger Mejlgade, hvor gode restauranter og lækre take-away-steder ligger som kulinariske perler på en snor. 
 • Øgadekvarteret: Øgadekvarteret ligger mellem Aarhus Universitet, Trøjborg og Midtbyen og ligger derfor helt centralt. Det populære kvarter er kendt for dets kuperede landskab, flotte arkitektur og ligger også tæt ved Botanisk Have. Der bor mange studerende i området.
 • Ceresbyen: Ceresbyen hedder også Århus K og er et relativt nyt kvarter. Selve Ceresbyen er bygget og opkaldt efter det gamle Ceres Bryggeri, der lå på adressen i mere end 150 år. Bydelen er nu fyldt med en blanding af smukke gamle bygninger, moderne arkitektur og grønne områder.
 • Havnefronten: Havnefronten i Århus kaldes også Åhus Ø og er Århus’ yngste bydel. Området har længe været dedikeret til industri og færgefart. Mange vælger at leje bolig i Århus Ø.
 • Christiansbjerg: Christiansbjerg er en bydel der ligger i den nordvestlige del af Århus mellem Paludan-Müllers Vej og Randersvej. Katrinebjerg og IT-byen er en del af Christiansbjerg, der også har et hav af virksomheder. Bydelen har gode indkøbsmuligheder, idet butikscenteret Storcenter Nord huserer adskillige butikker og restauranter. Der er mange der vælger at leje bolig i Christiansbjerg.

Villaområder i Århus

Her er nogle af de bedste villaområder i Århus:

 • Marselisborg: Marselisborg er et eksklusivt villaområde med en af de mest dyreste boligpriser i Danmark. Området ligger i den sydlige del af Århus og er omgivet af parklandskaber og udsigt til Aarhusbugten. Marselisborg har et rigt udvalg af restauranter, caféer og butikker.
 • Skæring: Skæring er et populært villaområde med en af de højeste befolkningstætheder i Århus. Området ligger i den nordlige del af Århus og er omgivet af grønne områder og naturskønne omgivelser. Skæring har et godt udvalg af skoler, daginstitutioner og fritidsaktiviteter.
 • Højbjerg: Højbjerg er et charmerende villaområde med en hyggelig bymidte. Området ligger i den østlige del af Århus og er omgivet af skovområder og parker. Højbjerg har et stort udvalg af butikker, restauranter og caféer.
 • Tranbjerg: Tranbjerg er et moderne villaområde med en af de nyeste bydele i Århus. Området ligger i den vestlige del af Århus og er omgivet af grønne områder og rekreative faciliteter. Tranbjerg har en god infrastruktur med letbane og motorvejstilknytning.
 • Elsted: Elsted er et idyllisk villaområde med en rolig og afslappet atmosfære. Området ligger i den sydvestlige del af Århus og er omgivet af grønne områder og søer. Elsted har et lille udvalg af butikker og restauranter, men ellers er det et område, der er kendetegnet ved sit naturskønne miljø.
 • Hasselager: Hasselager er et moderne villaområde med et godt udvalg af fritidsaktiviteter. Området ligger i den østlige del af Århus og er omgivet af skovområder og søer. Hasselager har et stort udvalg af sportsklubber, foreninger og rekreative faciliteter.

Disse villaområder er alle forskellige og har hver deres unikke charme. Valget af villaområde afhænger af dine personlige præferencer og behov. Hvis du er på udkig efter et luksuriøst og eksklusivt område, så er Marselisborg det perfekte valg for dig. Hvis du er på udkig efter et familievenligt område med gode skoler og fritidsaktiviteter, så er Skæring eller Højbjerg et godt bud. Hvis du er på udkig efter et moderne og trendy område med en god infrastruktur, så er Tranbjerg et godt valg. Og hvis du er på udkig efter et idyllisk og fredeligt område med en rolig og afslappet atmosfære, så er Elsted eller Hasselager et godt bud.

Hus til leje i Århus

Lejlighedskomplekser i Århus

Her er nogle af de bedste lejlighedskomplekser i Århus:

 • Frederiksberg: Frederiksberg er et populært kvarter med et bredt udvalg af lejlighedskomplekser i forskellige prisklasser. Området ligger i den indre by og er omgivet af charmerende gader, hyggelige cafeer og gode shoppingmuligheder.
 • Risskov: Risskov er et attraktivt kvarter med mange nyere lejlighedskomplekser. Området ligger i den sydøstlige del af Århus og er omgivet af grønne områder og naturskønne omgivelser. Risskov har en god infrastruktur med busforbindelser og letbane til centrum.
 • Åbyhøj: Åbyhøj er et charmerende kvarter med et godt udvalg af lejlighedskomplekser, både gamle og nye. Området ligger i den østlige del af Århus og er omgivet af grønne områder og parklandskaber. Åbyhøj har en hyggelig bymidte med et stort udvalg af butikker, restauranter og cafeer.
 • Viby J: Viby J er et populært kvarter med et bredt udvalg af lejlighedskomplekser i forskellige stilarter. Området ligger i den vestlige del af Århus og er omgivet af grønne områder og naturskønne omgivelser. Viby J har en god infrastruktur med busforbindelser og motorvejstilknytning.
 • Skejby: Skejby er et kvarter med mange nyere lejlighedskomplekser, der er specielt designet for studieboliger. Området ligger i den sydvestlige del af Århus og er tæt på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
 • Trøjborg: Trøjborg er et kvarter med mange ældre lejlighedskomplekser, der er blevet renoveret i de senere år. Området ligger i den sydlige del af Århus og er omgivet af byparker, universiteter og kunstmuseer.

Disse lejlighedskomplekser er alle forskellige og har hver deres unikke charme. Valget af lejlighedskompleks afhænger af dine personlige præferencer og behov. Hvis du er på udkig efter et centralt og livligt kvarter, så er Frederiksberg eller Risskov et godt valg. Hvis du er på udkig efter et familievenligt kvarter med gode grønne områder, så er Åbyhøj eller Viby J et godt bud. Og hvis du er på udkig efter et billigt kvarter med mange studieboliger, så er Skejby et godt bud.

Lejlighed til leje i Århus

Butikke i Århus

For dem som gerne vil bo i områder med masser af shoppingmuligheder, så er der en liste over butikker i Århus her.

I Aarhus ligger der mange forskellige butikker, der dækker et bredt udvalg af behov og interesser. Her er et par af de mest populære shoppingområder i byen:

 • Strøget er Aarhus' hovedstrøg og byens mest populære shoppinggade. Her finder du alt fra internationale modebrands til lokale specialbutikker.
  • Stormagasinerne Magasin og Salling tilbyder et bredt udvalg af tøj, sko, accessories, elektronik, boligindretning og meget mere.
  • Brands som H&M, Zara, Vero Moda og Monki tilbyder trendy mode til både mænd og kvinder.
  • Specielbutikker som L'Etoile, Baum und Pferdgarten og Munthe tilbyder eksklusiv mode til både mænd og kvinder.
  • For børnefamilier er der butikker som Name It, LEGO, BR Legetøj og Legeland.
 • Bruuns Galleri er et moderne shoppingcenter med over 100 butikker. Centret ligger i hjertet af Aarhus og er et populært sted for både lokale og turister.
  • Modebrands som COS, & Other Stories, COS og Acne Studios tilbyder skandinavisk design til både mænd og kvinder.
  • Specialbutikker som Illums Bolighus, ILLUM og DesignByUs tilbyder boligindretning, design og kunst.
  • For børnefamilier er der butikker som Lego, BR Legetøj og Legeland.
  • I centret er der også et stort udvalg af restauranter og cafeer, der tilbyder mad fra hele verden.
 • Messehallen er et stort messecenter, der ligger i udkanten af Aarhus. Centret er vært for en række messer og events i løbet af året, herunder Aarhus Bogmesse, Aarhus Food Festival og Aarhus International Fashion Fair.
  • Messehallen er også hjemsted for en række butikker, der sælger alt fra tøj og sko til møbler og elektronik.
 • Vestergade er en hyggelig gade i Aarhus' latinerkvarter. Gaden er hjemsted for en række specialbutikker, der sælger alt fra vintage tøj til kunst og antikviteter.
  • Specialbutikker som The Vintage Shop, The Old Book Shop og Rådhus Antik tilbyder unikke og eksklusive varer.
 • Frederiksberg er en charmerende bydel i Aarhus, der er hjemsted for en række specialbutikker, restauranter og cafeer.
  • Specialbutikker som Bogen og Lyden, Magasin du Nord og Byens Boghandel tilbyder et bredt udvalg af varer.
  • I bydelen er der også en række museer og kunstgallerier.

Dette er blot nogle af de mange forskellige shoppingmuligheder, der findes i Aarhus. Uanset hvad du er på udkig efter, er du sikker på at finde det i byen.

Relevante links om Århus

Læs mere om Århus på disse sider:
Århus Kommune
Visit Århus
Wikipedia: Århus
Århus på Google Maps
Find lejeboliger i Århus

Ofte stillede spørgsmål