Hjørring: En by med historie og kultur

Hjørring er en by med en lang historie, der går tilbage til middelalderen. Byen har været bispesæde og sysselsted, og den har været en vigtig handelsby for Vendsyssel.
25. januar 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Hjørring: En by med historie og kultur

Hjørring er en by med en lang historie, der går tilbage til middelalderen. Byen har været bispesæde og sysselsted, og den har været en vigtig handelsby for Vendsyssel.

Hjørring som by

Hjørring er i dag en moderne by med et aktivt handelsliv, et rigt kulturliv og en skøn natur. Byen er hjemsted for en række uddannelsesinstitutioner, herunder Hjørring Gymnasium, Hjørring Handelsskole og University College Nordjylland.

Nogle af de ting, der kendetegner Hjørring, er:

En lang historie: Hjørring er en af Danmarks ældste byer, og den har en rig historie, der går tilbage til middelalderen.

En vigtig handelsby: Hjørring har altid været en vigtig handelsby for Vendsyssel, og byen har et aktivt handelsliv i dag.

Et rigt kulturliv: Hjørring har et rigt kulturliv med et stort udvalg af museer, teatre, koncertsale og gallerier.

En skøn natur: Hjørring ligger i et naturskønt område med masser af muligheder for friluftsliv.

Her er nogle specifikke eksempler på, hvad der kendetegner Hjørring:

Hjørring er hjemsted for Vendsyssel Kunstmuseum, der huser en samling af dansk og international kunst.

Vendsyssel Historiske Museum fortæller historien om Vendsyssel fra oldtiden til i dag.

Vendsyssel Teater er et professionelt teater, der opfører forestillinger for både børn og voksne.

Hjørring har en række gågader med butikker, restauranter og caféer.

Hjørring er en by med noget at byde på for enhver smag. Byen er et godt sted at besøge, uanset om man er interesseret i historie, kultur, shopping eller natur.

Transportforhold i Hjørring

Transportforholdene i Hjørring er gode. Byen har en central placering i Vendsyssel og er nem at nå fra både øst og vest.

Vejtransport

Hjørring er omgivet af motorveje, der giver hurtig adgang til både København, Aarhus og Aalborg. Byen har også et godt udvalg af lokale veje, der gør det nemt at komme rundt i byen.

Offentlig transport

Hjørring har en station, der betjene af både regionaltog og InterCity-tog. Byen har også et godt busnetværk, der forbinder Hjørring med de omkringliggende byer og landsbyer.

Cykling

Hjørring er en cykelvenlig by med et godt udvalg af cykelstier. Byen ligger også i et fladt område, hvilket gør det nemt at cykle rundt.

Sejlads

Hjørring ligger ved Limfjorden, hvilket giver gode muligheder for sejlads. Byen har en lystbådehavn og en færgehavn, der forbinder Hjørring med Frederikshavn.

Luftfart

Hjørring ligger i nærheden af Aalborg Lufthavn, der er den næststørste lufthavn i Danmark. Lufthavnen ligger ca. 40 km fra Hjørring og kan nås med bil eller bus.

Vigtige tal om Hjørring (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Hjørring:

Befolkning: Hjørring har en befolkning på ca. 50.000 indbyggere, hvilket gør den til den største by i Vendsyssel.

Areal: Hjørring Kommune har et areal på ca. 930 km2.

Økonomi: Hjørrings økonomi er baseret på en række forskellige sektorer, herunder industri, handel, turisme og offentlig administration.

Uddannelse: Hjørring er hjemsted for en række uddannelsesinstitutioner, herunder Hjørring Gymnasium, Hjørring Handelsskole og University College Nordjylland.

Kultur: Hjørring har et rigt kulturliv med et stort udvalg af museer, teatre, koncertsale og gallerier.

Disse tal giver et godt overblik over Hjørring som by og kommune. De giver information om byens størrelse, befolkning, økonomi, uddannelse og kultur.

Her er nogle specifikke tal, der kan være interessante for forskellige interessenter:

Erhverv: De største erhvervsområder i Hjørring er produktion, handel og offentlig administration.

Turisme: Hjørring er en populær turistdestination, og byen har modtaget flere priser for sin turismeindsats.

Uddannelse: Hjørring har en høj andel af befolkningen med en uddannelse.

Kultur: Hjørring har en række kulturinstitutioner, der tiltrækker besøgende fra hele landet.

Disse tal giver et mere detaljeret billede af Hjørring som by og kommune. De kan være nyttige til at forstå byens styrker og svagheder og til at vurdere byens potentiale.

Store ejendomsselskaber i Hjørring

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik er nogle af de største ejendomsselskaber i Hjørring:

Vendsyssel Boligforening: Vendsyssel Boligforening er en almen boligforening med ca. 6.000 medlemmer. Foreningen ejer og administrerer ca. 5.000 boliger i Hjørring og omegn.

Ejendomsselskabet Hjørring: Ejendomsselskabet Hjørring er et privat ejet selskab, der ejer og administrerer ca. 3.000 boliger i Hjørring og omegn.

Hjørring Invest: Hjørring Invest er et kommunalt ejet selskab, der ejer og administrerer ca. 2.000 boliger i Hjørring og omegn.

Nordjyske Boligforeninger: Nordjyske Boligforeninger er en sammenslutning af 12 almene boligforeninger i Nordjylland. Foreningen ejer og administrerer ca. 1.000 boliger i Hjørring og omegn.

Disse selskaber ejer og administrerer en stor del af boligmassen i Hjørring. De spiller en vigtig rolle i byens boligmarked og i byens udvikling.

Her er nogle specifikke eksempler på ejendomme, der ejes af disse selskaber:

Vendsyssel Boligforening: Foreningen ejer og administrerer en række almene boligblokke, rækkehuse og parcelhuse i Hjørring og omegn.

Ejendomsselskabet Hjørring: Selskabet ejer og administrerer en række erhvervslejemål, boligblokke og rækkehuse i Hjørring.

Hjørring Invest: Selskabet ejer og administrerer en række boligblokke, rækkehuse og parcelhuse i Hjørring.

Nordjyske Boligforeninger: Foreningen ejer og administrerer en række almene boligblokke og rækkehuse i Hjørring.

Disse ejendomme er vigtige for byens økonomi og for byens indbyggere. De giver boliger til både familier, studerende og erhvervsdrivende.

Bydele i Hjørring

Hjørring er inddelt i otte bydele:

 • Bagterp: Bagterp er den ældste bydel i Hjørring. Den ligger i den sydlige del af byen og er præget af lave, sammenbyggede byhuse, torve og tre middelalderkirker.
 • Gammel Højene: Gammel Højene er en gammel industribydel, der ligger i den nordvestlige del af byen. Den er præget af fabrikker, værksteder og boliger.
 • Hjørring Vestby / Herregårdsparken / Lundergård: Hjørring Vestby er en moderne bydel, der ligger i den vestlige del af byen. Den er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Herregårdsparken er en stor park, der ligger i bydelen. Lundergård er en ny bydel, der er under udvikling.
 • Højene: Højene er en forstad til Hjørring, der ligger i den nordlige del af byen. Den er præget af parcelhuse og rækkehuse.
 • Sct. Knuds By: Sct. Knuds By er en ny bydel, der ligger i den sydlige del af byen. Den er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner.
 • Ulvegravene: Ulvegravene er en ny bydel, der ligger i den nordøstlige del af byen. Den er præget af boliger og erhverv.
 • Vester Bagterp: Vester Bagterp er en forstad til Hjørring, der ligger i den sydvestlige del af byen. Den er præget af parcelhuse og rækkehuse.

Bagterp

Bagterp er den ældste bydel i Hjørring. Den er præget af en blanding af gamle og nye bygninger. Bydelen er hjemsted for en række historiske bygninger, herunder Hjørring Rådhus, Hjørring Domkirke og Hjørring Museum.

Gammel Højene

Gammel Højene er en gammel industribydel, der ligger i den nordvestlige del af Hjørring. Bydelen er præget af fabrikker, værksteder og boliger. Bydelen er også hjemsted for en række kulturinstitutioner, herunder Hjørring Kunstmuseum og Hjørring Teater.

Hjørring Vestby / Herregårdsparken / Lundergård

Hjørring Vestby er en moderne bydel, der ligger i den vestlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Herregårdsparken er en stor park, der ligger i bydelen. Lundergård er en ny bydel, der er under udvikling.

Højene

Højene er en forstad til Hjørring, der ligger i den nordlige del af byen. Bydelen er præget af parcelhuse og rækkehuse. Bydelen er også hjemsted for Hjørring Stadion.

Sct. Knuds By

Sct. Knuds By er en ny bydel, der ligger i den sydlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Bydelen er også hjemsted for Hjørring Gymnasium og Hjørring Handelsskole.

Ulvegravene

Ulvegravene er en ny bydel, der ligger i den nordøstlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger og erhverv. Bydelen er også hjemsted for Nordjyske Medier.

Vester Bagterp

Vester Bagterp er en forstad til Hjørring, der ligger i den sydvestlige del af byen. Bydelen er præget af parcelhuse og rækkehuse. Bydelen er også hjemsted for Hjørring Lystbådehavn.

Villaområder i Hjørring

De bedste villaområder i Hjørring

Hjørring er en by med mange forskellige villaområder. Nogle af de bedste villaområder er:

 • Bagterp er den ældste bydel i Hjørring. Bydelen er præget af en blanding af gamle og nye bygninger. Der er en række historiske bygninger i Bagterp, herunder Hjørring Rådhus, Hjørring Domkirke og Hjørring Museum.
 • Højene er en forstad til Hjørring, der ligger i den nordlige del af byen. Bydelen er præget af parcelhuse og rækkehuse. Der er gode muligheder for friluftsliv i Højene.
 • Sct. Knuds By er en ny bydel, der ligger i den sydlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Der er en række grønne områder i Sct. Knuds By, herunder Sct. Knuds Park.

Disse tre bydele er alle populære blandt familier og børnefamilier. De tilbyder en god blanding af byliv og natur.

Andre villaområder i Hjørring

 • Vester Bagterp er en forstad til Hjørring, der ligger i den sydvestlige del af byen. Bydelen er præget af parcelhuse og rækkehuse. Der er gode muligheder for at dyrke sport og motion i Vester Bagterp, da bydelen ligger tæt på Hjørring Lystbådehavn og Hjørring Stadion.
 • Gammel Højene er en gammel industribydel, der ligger i den nordvestlige del af Hjørring. Bydelen er præget af fabrikker, værksteder og boliger. Der er en række kulturinstitutioner i Gammel Højene, herunder Hjørring Kunstmuseum og Hjørring Teater.
 • Hjørring Vestby / Herregårdsparken / Lundergård er en moderne bydel, der ligger i den vestlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Der er en række grønne områder i Hjørring Vestby, herunder Herregårdsparken og Lundergård.

Disse bydele er også populære blandt familier og børnefamilier. De tilbyder en god blanding af byliv og natur.

Valg af villaområde

Når man skal vælge villaområde i Hjørring, er det vigtigt at overveje sine behov og ønsker. Hvis man er interesseret i byliv, er Bagterp, Sct. Knuds By eller Vester Bagterp gode muligheder. Hvis man er interesseret i natur, er Højene eller Gammel Højene gode muligheder.

Det er også vigtigt at overveje budgettet. Villapriserne i Hjørring varierer fra område til område.

Hus til leje i Hjørring

Lejlighedskomplekser i Hjørring

De bedste lejlighedskomplekser i Hjørring

Hjørring er en by med mange forskellige lejlighedskomplekser. Nogle af de bedste lejlighedskomplekser er:

 • Hjørring Vestby / Herregårdsparken / Lundergård er en moderne bydel, der ligger i den vestlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Der er en række lejlighedskomplekser i Hjørring Vestby, der tilbyder en god blanding af byliv og natur.
 • Sct. Knuds By er en ny bydel, der ligger i den sydlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Der er en række lejlighedskomplekser i Sct. Knuds By, der tilbyder en god blanding af byliv og grønne områder. 
 • Vester Bagterp er en forstad til Hjørring, der ligger i den sydvestlige del af byen. Bydelen er præget af parcelhuse og rækkehuse. Der er også en række lejlighedskomplekser i Vester Bagterp, der tilbyder gode muligheder for at dyrke sport og motion.

Disse bydele er alle populære blandt studerende, unge par og familier. De tilbyder en god blanding af byliv og natur.

Andre lejlighedskomplekser i Hjørring

 • Bagterp er den ældste bydel i Hjørring. Der er en række lejlighedskomplekser i Bagterp, der tilbyder en god blanding af byliv og historie.
 • Gammel Højene er en gammel industribydel, der ligger i den nordvestlige del af Hjørring. Bydelen er præget af fabrikker, værksteder og boliger. Der er en række lejlighedskomplekser i Gammel Højene, der tilbyder en god blanding af byliv og kultur.
 • Ulvegravene er en ny bydel, der ligger i den nordøstlige del af Hjørring. Bydelen er præget af boliger og erhverv. Der er en række lejlighedskomplekser i Ulvegravene, der tilbyder gode muligheder for at dyrke sport og motion.

Disse bydele er også populære blandt studerende, unge par og familier. De tilbyder en god blanding af byliv og natur.

Valg af lejlighedskompleks

Når man skal vælge lejlighedskompleks i Hjørring, er det vigtigt at overveje sine behov og ønsker. Hvis man er interesseret i byliv, er Hjørring Vestby, Sct. Knuds By eller Vester Bagterp gode muligheder. Hvis man er interesseret i natur, er Bagterp, Gammel Højene eller Ulvegravene gode muligheder.

Det er også vigtigt at overveje budgettet. Lejepriserne i Hjørring varierer fra område til område.

Lejlighed til leje i Hjørring

Butikker i Hjørring

I Hjørring ligger der blandt andet følgende butikker

Hjørring er en by med et rigt udvalg af butikker. Her kan man finde alt fra dagligvarer og tøj til elektronik og boligindretning.

Metropol Shoppingcenter

Metropol Shoppingcenter er det største shoppingcenter i Hjørring. Her finder man et bredt udvalg af butikker, herunder:

 • Føtex - Stort supermarked med et bredt udvalg af dagligvarer
 • Elgiganten - Elektronikbutik med et bredt udvalg af tv, computere, smartphones og meget mere
 • JYSK - Møbelkæde med et bredt udvalg af møbler til hjemmet
 • H&M - Tøjbutik med et bredt udvalg af tøj til hele familien
 • COOP - Supermarked med et bredt udvalg af dagligvarer

Østergade

Østergade er Hjørrings hovedstrøg. Her finder man et stort udvalg af butikker, herunder:

 • Flying Tiger Copenhagen - Butik med unikke og billige varer
 • H&M Home - Butik med boligindretning
 • Welche - Skobutik med et bredt udvalg af sko
 • Matas - Kosmetik- og helsebutik

Vestergade

Vestergade er en gade med en blanding af butikker, herunder:

 • Bog & Idé - Boghandel med et bredt udvalg af bøger, legetøj og papirvarer
 • Normal - Discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer
 • Sportmaster - Sportsbutik med et bredt udvalg af sportsudstyr

Andre butikker

Udover disse store butikker findes der også en række mindre butikker i Hjørring, herunder:

 • Fiskehuset - Fiskehandel med et bredt udvalg af frisk fisk og skaldyr
 • Brødrene Høst - Konditor og bager med et bredt udvalg af brød, kager og andre søde sager
 • Hjørring Blomster - Blomsterbutik med et bredt udvalg af blomster og planter
 • Hjørring Vinhandel - Vinhandel med et bredt udvalg af vin
 • Hjørring Antikhandel - Antikhandel med et bredt udvalg af antikviteter

Hjørring er en by, hvor man kan finde alt, hvad man har brug for. Uanset om man er på udkig efter dagligvarer, tøj, elektronik eller noget helt andet, kan man finde det i Hjørring.

Relevante links om Hjørring

Læs mere om Hjørring på disse sider:

Hjørring Kommune

Visit Hjørring

Wikipedia: Hjørring

Hjørring på Google Maps

Find lejeboliger i Hjørring

Ofte stillede spørgsmål