Oplev Nakskov: En guide til byens historie, kultur og natur

Nakskov er Lollands største by og ligger smukt for enden af Nakskov Fjord.
29. januar 2024 | Skrevet af: Sara Petersen
Oplev Nakskov: En guide til byens historie, kultur og natur

Byen har mange hyggelige stræder og gader, heriblandt en af Danmarks ældste gågader, samt en rig historie og kultur.

Nakskov som by

Nakskovs historie går tilbage til 1200-tallet, og byen har altid været en vigtig havneby. I middelalderen var Nakskov en vigtig handelsby, og byen var også hjemsted for et stort skibsværft. I 1800-tallet blev Nakskov en vigtig industriby, og byen var hjemsted for en række virksomheder, herunder sukkerfabrikker, maskinfabrikker og jernstøberier.

Nakskovs kultur er præget af byens lange historie og kultur. Byen har et rigt kulturliv med museer, teatre og koncertsale. Nakskov er også hjemsted for en række kunstnere og kunsthåndværkere.

Nakskovs seværdigheder omfatter blandt andet:

 • Sankt Nikolai Kirke, byens største kirke, der blev grundlagt i begyndelsen af 1200-tallet.
 • Dronningens Pakhus, som er byens ældste verdslige bygning, der blev bygget i slutningen af 1500-tallet.
 • Theisens Gård, en købmandsgård fra 1786.
 • Det Gamle Apotek, der blev bygget i 1645.
 • Reventlow-museet, der fortæller historien om den danske adelsslægt Reventlow.
 • Richard Winthers Hus, der er et museum for den danske digter Richard Winther.
 • Nakskov Fjord, der er en smuk fjord med rig natur.

Transportforhold i Nakskov

Nakskov har gode transportforhold for både personer og gods. Byen ligger ved E47, som er en vigtig øst-vest-korridor i Europa. Nakskov Havn er en international havn, der er velegnet til containertransport, ro-ro-transport og andre former for godstransport.

For personer er Nakskov let tilgængelig med bil fra resten af Danmark og Europa. Byen ligger kun ca. 200 km fra København og ca. 100 km fra Rødbyhavn, hvor der er færgeforbindelse til Tyskland.

Nakskov har en jernbanestation, der er forbundet med resten af Danmarks jernbanenet. Togene fra Nakskov kører til København, Odense og Aarhus.

Nakskov har også et godt busnetværk, der forbinder byen med de omkringliggende byer og landsbyer.

Bil

Nakskov er let tilgængelig med bil fra resten af Danmark og Europa. Byen ligger ved E47, som er en vigtig øst-vest-korridor i Europa. Der er også gode forbindelser til de omkringliggende byer og landsbyer.

Jernbane

Nakskov har en jernbanestation, der er forbundet med resten af Danmarks jernbanenet. Togene fra Nakskov kører til København, Odense og Aarhus.

Bus

Nakskov har et godt busnetværk, der forbinder byen med de omkringliggende byer og landsbyer. Bussene kører regelmæssigt og stopper i centrum af byen.

Vigtige tal om Nakskov (2023) 

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Nakskov:

 • Befolkning: Ca. 12.000 (2023)
 • Areal: 31,4 km²
 • Gennemsnitsalder: 44,6 år (2023)
 • Arbejdsløshed: 5,2% (2023)

Disse tal giver et overblik over Nakskovs størrelse, befolkning, økonomi og levevilkår.

Store ejendomsselskaber i Nakskov

Ejendomsselskabet Kalki APS er et privat ejendomsselskab, der blev grundlagt i 2006. Selskabet ejer og forvalter ca. 200 boliger i Nakskov og omegn. Kalki APS fokuserer på at udvikle og forvalte boliger af høj kvalitet, der er tilgængelige for alle.

BS 1944 er en privat boligforening, der blev grundlagt i 1944. Boligforeningen ejer og forvalter ca. 1.000 boliger i Nakskov og omegn. BS 1944 har til formål at sikre, at der er tilgængeligt boliger til alle borgere i Nakskov og omegn, uanset økonomiske forhold.

Nakskov Almene Boligselskab er et kommunalt boligselskab, der blev grundlagt i 1942. Selskabet ejer og forvalter ca. 1.500 boliger i Nakskov. Nakskov Almene Boligselskab har til formål at sikre, at der er tilgængeligt boliger af en god kvalitet til alle borgere i Nakskov, uanset økonomiske forhold. 

Bydele i Nakskov

Nakskov er opdelt i følgende bydele:

 • Indre By er den historiske kerne af Nakskov og er kendetegnet ved sine gamle gader, torve og bygninger, herunder Nakskov Rådhus, Nakskov Kirke og Nakskov Sukkerfabrik. Indre By er et populært turistmål og er også et attraktivt sted for shopping, restauranter og caféer.
 • Vejleåparken er en nyere bydel, der ligger nord for indre by. Bydelen er opkaldt efter Vejleåen, der løber gennem den. Vejleåparken er et populært boligområde og er også hjemsted for en række institutioner, herunder Nakskov Gymnasium og Lolland-Falsters Tekniske Skole.
 • Østerbro er en bydel, der ligger øst for indre by. Bydelen er et blandet bolig- og erhvervsområde og er også hjemsted for Nakskov Sygehus og Nakskov Bibliotek.
 • Havnefronten er et nyt udviklingsområde, der ligger ved Nakskov Havn. Bydelen er kendetegnet ved sine nye bygninger og er et attraktivt sted for shopping og fritidsaktiviteter.
 • Grønland er en bydel, der ligger nordøst for indre by. Bydelen er et populært boligområde og er også hjemsted for en række grønne områder, herunder Nakskov Fjordpark.
 • Vesterbro er en bydel, der ligger vest for indre by. Bydelen er et blandet bolig- og erhvervsområde og er også hjemsted for Nakskov Kommunes administration.

Ud over disse bydele er der også en række mindre bydele og landsbyer i Nakskov Kommune, herunder Holeby, Spodsbjerg, Sakskøbing og Maribo.

Villaområder i Nakskov

Nakskov har en række attraktive villaområder, som er eftertragtede blandt boligsøgende. Her er en liste over nogle af de bedste villaområder i Nakskov:

 • Grødby er et idyllisk villaområde, der ligger øst for byen. Bydelen er omgivet af grønne områder og har et naturskønt udsigt over Nakskov Fjord.
 • Høstrup er et populært villaområde, der ligger nord for byen. Bydelen er velfungerende og har gode faciliteter, herunder skole, daginstitutioner og indkøbsmuligheder.
 • Knudshoved er et eksklusivt villaområde, der ligger syd for byen. Bydelen er omgivet af skov og har en række fine strande.
 • Hestehave er et attraktivt villaområde, der ligger syd for byen. Bydelen er omgivet af grønne områder og har gode udsigter over Nakskov.
 • Vestervang er et populært villaområde, der ligger vest for byen. Bydelen er velfungerende og har gode faciliteter, herunder skole, daginstitutioner og indkøbsmuligheder.

Disse villaområder er alle populære blandt børnefamilier, da de tilbyder et trygt og roligt miljø med gode faciliteter. De er også attraktive for pendlere, da de er nemme at komme til og fra byen.

Nakskov har et bredt udvalg af villaer til salg i alle prisklasser. De billigste villaer koster typisk omkring 500.000 kr., mens de dyreste villaer koster op til 5 millioner kr.

Hus til leje i Nakskov

Lejlighedskomplekser i Nakskov

Nakskov har et bredt udvalg af lejlighedskomplekser til alle behov og budgetter. Her er en liste over nogle af de bedste lejlighedskomplekser i Nakskov:

 • Østre Havn: Dette moderne lejlighedskompleks ligger ved havnen i Nakskov og tilbyder moderne lejligheder med en fantastisk udsigt over vandet. Komplekset har også en swimmingpool, fitnesscenter og fællesarealer.
 • Skovbrynet: Dette lejlighedskompleks ligger i et naturskønt område med udsigt over skoven. Komplekset har lejligheder i forskellige størrelser og prisklasser og tilbyder en rolig og afslappet atmosfære.
 • Vejleåparken: Dette lejlighedskompleks ligger i en velfungerende bydel med gode faciliteter, herunder skole, daginstitutioner og indkøbsmuligheder. Komplekset har lejligheder i forskellige størrelser og prisklasser.
  Vesterbro: Dette centrale lejlighedskompleks ligger tæt på byens centrum og tilbyder lejligheder i forskellige størrelser og prisklasser. Komplekset er nemt at komme til og fra med offentlig transport.
 • Havnefronten: Dette nye lejlighedskompleks ligger ved havnen i Nakskov og tilbyder moderne lejligheder med en fantastisk udsigt over vandet. Komplekset har også en swimmingpool, fitnesscenter og fællesarealer.

Disse lejlighedskomplekser er alle populære blandt både studerende, par og familier. De tilbyder en god balance mellem beliggenhed, komfort og pris.

Nakskov har et bredt udvalg af lejligheder til leje i alle prisklasser. De billigste lejligheder koster typisk omkring 4.000 kr. pr. måned, mens de dyreste lejligheder koster op til 20.000 kr. pr. måned.

Lejlighed til leje i Nakskov

Butikker i Nakskov

I Nakskov finder du et bredt udvalg af butikker, der dækker alle dine behov.

I Nakskov Center finder du alt fra dagligvarer til tøj og sko. Her er nogle af butikkerne:

 • Føtex: Et supermarked med et stort udvalg af dagligvarer, friske fødevarer og nonfood-varer.
 • Normal: Et discountsupermarked med et bredt udvalg af dagligvarer til lave priser.

I Søndergade finder du en række specialbutikker, der tilbyder et mere nichepræget udvalg. Her er nogle af butikkerne:

 • Bog & Idé: En boghandel med et stort udvalg af bøger, magasiner og andre trykte medier.
 • Imerco: En boligforhandler med et bredt udvalg af boligtekstiler, møbler og andre boligartikler.
 • Guldsmeden: En guldsmed med et udvalg af smykker, ure og andre ædelmetalvarer.
 • Børnehuset: En børnetøjsbutik med et udvalg af tøj til børn i alle aldre.
 • Sport 24: En sportsforhandler med et bredt udvalg af sportsudstyr og -tøj.

I Havnefronten finder du et nyt og moderne handelsområde med en række butikker og restauranter. Her er nogle af butikkerne:

 • REMA 1000: Et discountsupermarked med et bredt udvalg af dagligvarer til lave priser.
 • Billeje: En biludlejningsvirksomhed, der tilbyder billeje til både privat og erhverv.
 • Copenhagen Coffee Lab: En kaffebar, der serverer friskbrygget kaffe og andre kaffespecialiteter.
 • Restoranda: En restaurant, der serverer italiensk mad.
 • Havnefronten Sushi: En sushirestaurant, der serverer frisklavet sushi og sashimi.

Uanset om du er på udkig efter dagligvarer, tøj, møbler eller noget helt andet, så finder du det i Nakskov.

Relevante links om Nakskov

Læs mere om Nakskov på disse sider:

Lolland Kommune
Visit Nakskov
Wikipedia: Nakskov
Nakskov på Google Maps
Find lejeboliger i Nakskov

Ofte stillede spørgsmål