Roskilde: Danmarks historie og kultur på én destination

Roskilde er en by i Region Hovedstaden med cirka 50.000 indbyggere. Byen ligger på Sjællands østkyst ved Roskilde Fjord.
1. februar 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Roskilde: Danmarks historie og kultur på én destination

Roskilde er en by i Region Hovedstaden med cirka 50.000 indbyggere. Byen ligger på Sjællands østkyst ved Roskilde Fjord.

Roskilde som by

Roskilde er en historisk by med en lang og rig historie. Byen var Danmarks første hovedstad fra 1020 til 1443, og den var hjemsted for mange danske konger. Roskilde Domkirke er Danmarks nationalhelligdom og er opført i romansk stil. Domkirken er på UNESCO's verdensarvsliste og er den eneste kirke i Danmark, der er begravelsessted for danske konger.

Roskilde er også kendt for sin årlige Roskilde Festival. Festivalen er en af de største musikfestivaler i Europa og tiltrækker hvert år over 100.000 mennesker fra hele verden.

Her er nogle af de ting, der kendetegner Roskilde:

Historie: Roskilde har en lang og rig historie, der går tilbage til vikingetiden. Byen var Danmarks første hovedstad og er hjemsted for mange historiske bygninger, herunder Roskilde Domkirke.

Kultur: Roskilde er en levende kulturby med et bredt udvalg af museer, teatre og koncertsteder. Byen er også vært for en række kulturelle arrangementer, herunder Roskilde Festival.

Natur: Roskilde ligger på Sjællands østkyst ved Roskilde Fjord. Byen er omgivet af naturskøn natur, herunder skov, strand og fjord.

Roskilde er en alsidig by, der tilbyder noget for enhver smag. Byen er et populært turistmål og et godt sted at bo og arbejde.

Transportforhold i Roskilde

Roskilde er godt forbundet med resten af Sjælland og Danmark med et omfattende netværk af offentlig transport.

Tog: Roskilde Station er et vigtigt knudepunkt for togtrafikken i Sjælland. Der er direkte togforbindelser til København, Aarhus, Helsingør og andre større byer i Danmark. Bus: Der er et godt busnetværk i Roskilde, der dækker alle dele af byen. Busene kører ofte, og de er en god måde at komme rundt i byen på. Cykel: Roskilde er en cykelvenlig by med et godt netværk af cykelstier. Det er en god måde at komme rundt i byen på, og det er også en god måde at opleve byen på. Bi: Roskilde er en relativt lille by, så det er nemt at komme rundt i byen i bil. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der kan være trafikpropper i myldretiden.

Færge: Roskilde Fjord er forbundet med Isefjorden med en færge. Færgen kører hver time, og det er en god måde at komme til Isefjorden og andre byer på østkysten af Sjælland. 

Samlet set er transportforholdene i Roskilde gode. Der er mange muligheder for at komme rundt i byen og til andre dele af Sjælland og Danmark.

Vigtige tal om Roskilde (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Roskilde:

Befolkning: Roskilde har cirka 50.000 indbyggere.

Areal: Roskildes areal er cirka 82 km2.

Arbejdsløshed: Roskildes arbejdsløshed er cirka 4,5 %.

Uddannelse: Roskilde har et højt uddannelsesniveau. 40 % af befolkningen har en videregående uddannelse.

Infrastruktur: Roskilde er godt forbundet med resten af Sjælland og Danmark med et omfattende netværk af offentlig transport.

Disse tal giver et overblik over Roskildes størrelse, økonomi, befolkning og infrastruktur.

Her er nogle specifikke tal, der er relevante for Roskildes karakter:

Roskilde Domkirke: Roskilde Domkirke er Danmarks nationalhelligdom og er på UNESCO's verdensarvsliste.

Roskilde Festival: Roskilde Festival er en af de største musikfestivaler i Europa og tiltrækker hvert år over 100.000 mennesker fra hele verden.

Roskilde Universitet: Roskilde Universitet er et af Danmarks største universiteter.

Disse tal giver et indblik i Roskildes historie, kultur og betydning.

Store ejendomsselskaber i Roskilde

Her er nogle af de største ejendomsselskaber i Roskilde:

 • Koncenton: Koncenton er et dansk ejendomsselskab, der er ejet af en række pensionskasser og fonde. Koncenton har en portefølje på over 100 milliarder DKK, og selskabet har en betydelig tilstedeværelse i Roskilde. Koncenton ejer blandt andet flere boligejendomme i byen, herunder det nye boligprojekt "Vesterport".
 • Industriens Pension: Industriens Pension er en dansk pensionskasse, der er ejet af danske industrivirksomheder. Industriens Pension har en portefølje på over 150 milliarder DKK, og selskabet har en betydelig tilstedeværelse i Roskilde. Industriens Pension ejer blandt andet flere boligejendomme i byen, herunder det nye boligprojekt "Solvang".
 • Core Property: Core Property er et dansk ejendomsselskab, der er ejet af en række private investorer. Core Property har en portefølje på over 10 milliarder DKK, og selskabet har en betydelig tilstedeværelse i Roskilde. Core Property ejer blandt andet flere boligejendomme i byen, herunder det nye boligprojekt "Kirkens By".

Disse tre selskaber er alle aktive i Roskilde, og de har en betydelig indflydelse på byens boligmarked. De ejer i alt over 1.000 boliger i byen, og de er med til at udvikle nye boligprojekter i Roskilde.

Ud over disse tre selskaber er der også en række mindre ejendomsselskaber i Roskilde, der er aktive i byens boligmarked. Disse selskaber ejer i alt over 500 boliger i byen.

Bydele i Roskilde

Roskilde er inddelt i 13 bydele:

Midtbyen er byens historiske centrum og hjerte. Bydelen er hjemsted for Roskilde Domkirke, Roskilde Rådhus, Roskilde Museum og en række andre historiske bygninger. Midtbyen er også hjemsted for en række butikker, restauranter og caféer. 

Himmelev er en forstad til Roskilde, der ligger nord for bymidten. Bydelen er hjemsted for en række boligområder, skoler og institutioner. Himmelev er også hjemsted for Roskilde Universitet og en række forskningsinstitutioner. 

Vestbyen er en forstad til Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er hjemsted for en række boligområder, butikker og restauranter. Vestbyen er også hjemsted for Roskilde Festivals hovedkontor og en række andre kulturinstitutioner.

Sydbyen er en forstad til Roskilde, der ligger syd for bymidten. Bydelen er hjemsted for en række boligområder, industriområder og erhvervsområder. Sydbyen er også hjemsted for Roskilde Lufthavn. 

Østbyen er en forstad til Roskilde, der ligger øst for bymidten. Bydelen er hjemsted for en række boligområder, skoler og institutioner. Østbyen er også hjemsted for Roskildes største skovområde, Gammel Roskilde. 

Vestvoldkvarteret er et historisk kvarter i Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er hjemsted for en række velbevarede bygninger fra middelalderen og renæssancen. Vestvoldkvarteret er også hjemsted for Roskilde Kloster.

Østvoldkvarteret er et historisk kvarter i Roskilde, der ligger øst for bymidten. Bydelen er hjemsted for en række velbevarede bygninger fra middelalderen og renæssancen. Østvoldkvarteret er også hjemsted for Roskilde Bymuseum.

Havebyen er et boligområde i Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er kendetegnet ved sine små, charmerende huse og haver. Havebyen er også hjemsted for en række grønne områder, herunder Byparken. 

Idrætshaverne er et boligområde i Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er kendetegnet ved sine mange idrætsanlæg, herunder Roskilde Stadion, Roskilde Svømmehal og Roskilde Idrætscenter. 

Trekroner er et boligområde i Roskilde, der ligger nord for bymidten. Bydelen er kendetegnet ved sit unikke arkitektur, der blander moderne og traditionelle elementer. Trekroner er også hjemsted for en række grønne områder, herunder Trekroner Skov. 

Musicon er et kulturområde i Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er hjemsted for en række musik- og kulturinstitutioner, herunder Roskilde Festivals hovedkontor, Roskilde Musikteater og Roskilde Opera. 

Hver af Roskildes bydele har sin egen unikke karakter og charme.

Villaområder i Roskilde

Roskilde er en by med mange forskellige villaområder. Nogle af de bedste områder er:

Himmelev er en forstad til Roskilde, der ligger nord for bymidten. Bydelen er kendt for sine store villaer og grønne områder. Himmelev er også hjemsted for Roskilde Universitet og en række forskningsinstitutioner.

Trekroner er et boligområde i Roskilde, der ligger nord for bymidten. Bydelen er kendt for sine moderne villaer og arkitektur. Trekroner er også hjemsted for en række grønne områder, herunder Trekroner Skov.

Havebyen er et boligområde i Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er kendt for sine små, charmerende villaer og haver. Havebyen er også hjemsted for en række grønne områder, herunder Byparken.

Disse områder er alle populære blandt familier og børnefamilier. De tilbyder gode skolemuligheder, fritidsaktiviteter og grønne områder.

Andre villaområder i Roskilde, der er værd at overveje, er:

Idrætshaverne er et boligområde i Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er kendt for sine mange idrætsanlæg.

Vestbyen er en forstad til Roskilde, der ligger vest for bymidten. Bydelen er kendt for sine gode transportmuligheder og nærhed til bymidten.

Hvilket område der er det bedste for dig, afhænger af dine individuelle behov og præferencer.

Hus til leje i Roskilde

Lejlighedskomplekser i Roskilde

Roskilde er en by med et bredt udvalg af lejlighedskomplekser, der tilbyder forskellige beliggenheder, størrelser og prisklasser. Nogle af de bedste lejlighedskomplekser i Roskilde ligger i følgende bydele:

Midtbyen

Midtbyen er Roskildes historiske centrum og er hjemsted for en række charmerende lejlighedskomplekser. Disse komplekser er ofte tæt på butikker, restauranter og kulturelle attraktioner.

 • Højesletten er et stort lejlighedskompleks med en central beliggenhed i midtbyen. Komplekset består af 11 etager med 224 lejligheder i varierende størrelser.
 • Domkirkegården er et mindre lejlighedskompleks med en idyllisk beliggenhed ved siden af Roskilde Domkirke. Komplekset består af 10 lejligheder i forskellige størrelser.

Himmelev

Himmelev er en forstad til Roskilde, der er hjemsted for en række nye og moderne lejlighedskomplekser. Disse komplekser er ofte tæt på natur og grønne områder.

 • Thomas' Have er et nyt lejlighedskompleks med en fantastisk beliggenhed ud til Roskilde Fjord. Komplekset består af 76 lejligheder i varierende størrelser.
 • Solgården er et andet nyt lejlighedskompleks i Himmelev. Komplekset består af 100 lejligheder i varierende størrelser.

Vestbyen

Vestbyen er en af Roskildes største bydele og er hjemsted for en række forskellige lejlighedskomplekser. Disse komplekser er ofte tæt på byens faciliteter og uddannelsesinstitutioner.

 • Vestparken er et populært lejlighedskompleks med en central beliggenhed i vestbyen. Komplekset består af 14 etager med 232 lejligheder i varierende størrelser.
 • Nybyggerkvarter er et nyt lejlighedskompleks med en moderne arkitektur. Komplekset består af 28 lejligheder i varierende størrelser.

Andre bydele med gode lejlighedskomplekser

Udover de ovennævnte bydele er der også gode lejlighedskomplekser i andre bydele i Roskilde. Her er nogle eksempler:

 • Sydbyen er hjemsted for flere ældre lejlighedskomplekser med en god beliggenhed tæt på Roskilde Station.
 • Østbyen er en bydel i udvikling, hvor der er opført flere nye lejlighedskomplekser.
 • Vestvoldkvarter og Østvoldkvarteret er to charmerende bydele med gamle lejlighedskomplekser med en hyggelig atmosfære.
 • Havebyen er en idyllisk bydel med små lejlighedskomplekser og etageejendomme med en rolig atmosfære.
 • Idrætshaverne er en bydel med et aktivt foreningsliv og flere lejlighedskomplekser, der er tæt på sportsfaciliteter.

Hvilket lejlighedskompleks der er det bedste for dig, afhænger af dine individuelle behov og ønsker. Hvis du leder efter en central beliggenhed tæt på butikker, restauranter og kulturelle attraktioner, er Midtbyen et godt valg. Hvis du er interesseret i en ny og moderne lejlighed med en god beliggenhed, er Himmelev eller Vestbyen gode muligheder. Hvis du er på udkig efter en mere charmerende lejlighed med en hyggelig atmosfære, er Østbyen, Vestvoldkvarter eller Østvoldkvarteret gode valg.

Lejlighed til leje i Roskilde

Butikker i Roskilde

Roskilde er en by med et bredt udvalg af butikker, der tilbyder alt fra dagligvarer til mode og design. Her er et overblik over nogle af de mest populære butikker i byen:

RO’s Torv

 • RO's Torv er et stort shoppingcenter med over 100 butikker. Her finder du alt fra dagligvarer til mode, elektronik og fritid. Nogle af de største butikker på RO's Torv er:
  • Føtex
  • Bilka
  • H&M
  • Elgiganten

Algade

Algade er Roskildes hovedstrøg og er hjemsted for en lang række butikker. Her finder du alt fra internationale modekæder til lokale specialbutikker. Nogle af de mest populære butikker på Algade er:

 • Ringdal
 • Zizzi
 • Change
 • Companys
 • Bog & idé
 • Matas

Skomagergade

Skomagergade er en sidegade til Algade og er kendt for sin hyggelige atmosfære og sine mange specialbutikker. Her finder du alt fra antikviteter til kunsthåndværk. Nogle af de mest populære butikker på Skomagergade er:

 • Den Gamle By
 • Roskilde Boghandel
 • Roskilde Kunsthandel
 • Keramikhuset
 • Glashuset
 • Børnenes Butik

Østergade

Østergade er en anden sidegade til Algade og er hjemsted for en række butikker med fokus på mode og design. Nogle af de mest populære butikker på Østergade er:

 • Bygholm
 • By Malene Birger
 • Bruuns Bazaar
 • Georg Jensen
 • Illums Bolighus
 • Royal Copenhagen

Andre butiksområder i Roskilde

Udover de ovennævnte områder finder man også butikker i andre dele af Roskilde. Her er nogle eksempler:

 • Vestbyen er hjemsted for en række butikker med fokus på dagligvarer, elektronik og fritid.
 • Himmelev er en forstad til Roskilde, der er hjemsted for en række butikker med fokus på dagligvarer, mode og design.
 • Musicon er et nyt byområde i Roskilde, der er hjemsted for en række butikker med fokus på kultur og design.

Hvad leder du efter?

Uanset hvad du leder efter, er du sikker på at finde det i Roskilde. Byen har et bredt udvalg af butikker, der kan dække ethvert behov.

Relevante links om Roskilde

Læs mere om Roskilde på disse sider:

Roskilde Kommune

Visit Roskilde

Wikipedia: Roskilde

Roskilde på Google Maps

Find lejeboliger i Roskilde

Ofte stillede spørgsmål