Skanderborg: Natur, kultur og fest

Skanderborg er en by i det østjyske med omkring 20.000 indbyggere. Byen er kendt for sin smukke natur, sin rige historie og sin levende kulturscene.
26. januar 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Skanderborg: Natur, kultur og fest

Skanderborg er en by i det østjyske med omkring 20.000 indbyggere. Byen er kendt for sin smukke natur, sin rige historie og sin levende kulturscene.

Skanderborg som by

Natur

Skanderborg ligger i et naturskønt område med søer, skove og bakker. Byen er omgivet af Skanderborg Sø, Gudenåen og Himmelbjerget. 

Historie

Skanderborg har en lang og rig historie, der går tilbage til vikingetiden. Byen blev grundlagt i 1100-tallet og var en vigtig handelsby i middelalderen. I dag er Skanderborg et populært turistmål, hvor man kan opleve mange historiske seværdigheder, herunder Skanderborg Slot, Skanderborg Kirke og Ejer Bavnehøj.

Kultur

Skanderborg er en levende kulturby med mange tilbud til både børn og voksne. Byen har et aktivt musikliv med flere koncertsteder, herunder Skanderborghus og Skanderborg Musikteater. Der er også et rigt udbud af teatre, museer og kunstgallerier.

Øvrige kendetegn

Skanderborg er også kendt for sin store musikfestival, Smukfest, der afholdes hvert år i juli. Festivalen er en af Danmarks største og tiltrækker hvert år over 100.000 gæster.

Samlet set

Skanderborg er en by med mange facetter. Byen er et populært turistmål, hvor man kan opleve både natur, historie og kultur. Skanderborg er også en levende by med et aktivt kulturliv.

Transportforhold i Skanderborg

Skanderborg har gode transportforhold, både for privatbilister, offentlig transport og cyklister.

Privatbiler

Skanderborg er let at komme til i bil. Byen ligger tæt på motorvej E45, der forbinder Aarhus med København. Der er også gode forbindelser til de omkringliggende byer og landsbyer.

Offentlig transport

Skanderborg har en god busforbindelse til Aarhus, Horsens og Silkeborg. Der er også en regional togstation, der forbinder byen med blandt andet  Aarhus. 

Cyklister

Skanderborg er en cykelvenlig by med gode cykelstier. Byen er også en del af cykelstien Den Østjyske Hærvej, der går fra Ebeltoft til Padborg. 

Smukfest

Under Smukfest er der ekstra transportmuligheder til og fra Skanderborg. Der er ekstra busafgange fra Aarhus og Horsens, og der er også mulighed for at tage toget til Skanderborg Station.

Samlet set er transportforholdene i Skanderborg gode og giver mulighed for at komme rundt i byen og omegn på en nem og behagelig måde.

Vigtige tal om Skanderborg (2023)

De vigtigste tal, der beskriver Skanderborg, er:

Befolkning: Skanderborg har en befolkning på omkring 20.000 indbyggere. 

Areal: Skanderborg Kommune har et areal på ca. 416 km².

Arbejdsløshed: Arbejdsløsheden i Skanderborg kommune er 3,8 %.

Uddannelse: 30 % af befolkningen i Skanderborg kommune har en videregående uddannelse.

Infrastruktur: Skanderborg har gode transportforhold, både for privatbilister, offentlig transport og cyklister.

Natur: Skanderborg ligger i et naturskønt område med søer, skove og bakker.

Historie: Skanderborg har en lang og rig historie, der går tilbage til vikingetiden.

Kultur: Skanderborg er en levende kulturby med mange tilbud til både børn og voksne.

Økonomi: Skanderborg er en vigtig handels- og industriby. 

Turisme: Skanderborg er et populært turistmål, især under Smukfest, der afholdes hvert år i juli.

Disse tal giver et overblik over Skanderborgs størrelse, økonomi, befolkning og kultur. De viser, at Skanderborg er en velstående og velfungerende by med gode muligheder for både borgere og turister.

Store ejendomsselskaber i Skanderborg

Nogle af de største ejendomsselskaber i Skanderborg er:

Boligselskabet Skanderborg: Boligselskabet Skanderborg er et alment boligselskab med over 1.000 boliger i Skanderborg og omegn. 

Boligforeningen Andelsboligforeningen Skanderborg: Andelsboligforeningen Skanderborg er et andelsboligselskab med over 500 boliger i Skanderborg. 

Skanderborg Ejendom: Skanderborg Ejendom er et privatejet ejendomsselskab med over 100 ejendomme i Skanderborg og omegn. 

Skanderborg Invest: Skanderborg Invest er et privatejet ejendomsselskab med over 50 ejendomme i Skanderborg og omegn. 

Skanderborg Erhverv: Skanderborg Erhverv er et kommunalt ejet ejendomsselskab, der administrerer over 100 erhvervsejendomme i Skanderborg. 

Disse selskaber ejer og forvalter en stor del af de ejendomme i Skanderborg, både boliger og erhvervsejendomme. De spiller en vigtig rolle i byens udvikling og er med til at sikre, at der er boliger til alle og at erhvervslivet har gode rammer at udvikle sig i.

Ud over disse selskaber er der også en række mindre ejendomsselskaber i Skanderborg, der ejer og forvalter en mindre del af byens ejendomme.

Bydele i Skanderborg

Skanderborg har følgende bydele:

Kongebyen: Kongebyen er den gamle bydel i Skanderborg. Den ligger mellem Skanderborg Sø og Gudenåen og er kendetegnet ved sine brostensbelagte gader, bindingsværkshuse og historiske bygninger. I Kongebyen finder man blandt andet Skanderborg Slot, Skanderborg Kirke og Torvet. 

Midtbyen: Midtbyen er den moderne bydel i Skanderborg. Den ligger øst for Kongebyen og er kendetegnet ved sine butikker, restauranter og caféer. I Midtbyen finder man også Skanderborg Musikteater, Skanderborghus og Smukfestpladsen. 

Nordbyen: Nordbyen er en forstad til Skanderborg. Den ligger nord for Kongebyen og er kendetegnet ved sine parcelhusområder og familievenlige omgivelser. I Nordbyen finder man blandt andet Skanderborg Gymnasium og Skanderborg Nordcenter.

Ørbyen: Ørbyen er en forstad til Skanderborg. Den ligger øst for Kongebyen og er kendetegnet ved sine etageejendomme og centrale beliggenhed. I Ørbyen finder man blandt andet Skanderborg Kommunes administration, Skanderborg Sundhedscenter og Skanderborg Station.

Vrold: Vrold er en landsby syd for Skanderborg. Den er kendetegnet ved sine landlige omgivelser og sin historie som jernbaneby. I Vrold finder man blandt andet Vrold Station, Vrold Kirke og Vrold Museum. 

Ud over disse bydele er der også en række mindre bydele og landsbyer i Skanderborg Kommune, herunder Låsby, Gammel Rye, Hørning og Galten.

Villaområder i Skanderborg

Skanderborg har en række forskellige villaområder, der hver især har sine egne karakteristika. Her er en kort beskrivelse af de fem bedste villaområder i Skanderborg:

Nordbyen: Nordbyen er et populært villaområde med et bredt udvalg af villaer i forskellige størrelser og prisklasser. Området er kendetegnet ved sine rolige og familievenlige omgivelser, gode skoler og nærhed til natur og fritidsaktiviteter.

Ørbyen: Ørbyen er et centralt beliggende villaområde med en god blanding af nyere og ældre villaer. Området er kendetegnet ved sin tætte beliggenhed til Skanderborg centrum, gode indkøbsmuligheder og gode transportmuligheder.

Vrold: Vrold er en idyllisk landsby med en lang historie og et stort udvalg af velbevarede villaer. Området er kendetegnet ved sine fredelige omgivelser, tæt på natur og gode indkøbsmuligheder i Hørning. 

Låsby: Låsby er en hyggelig landsby med et godt udvalg af villaer i forskellige størrelser og prisklasser. Området er kendetegnet ved sine rolige og familievenlige omgivelser, tæt på natur og gode indkøbsmuligheder i Gammel Rye. 

Gammel Rye: Gammel Rye er en historisk herregårdsby med et unikt bymiljø og en række charmerende villaer. Området er kendetegnet ved sin fredelige beliggenhed, tæt på natur og gode indkøbsmuligheder i Hørning. 

Valget af det bedste villaområde afhænger af individuelle behov og præferencer. Ønsker man et centralt beliggende område med gode indkøbsmuligheder, er Ørbyen et godt valg. Ønsker man et mere naturskønt område med rolige omgivelser, er Vrold et godt valg. Og ønsker man et mere historisk område med en unik bystemning, er Gammel Rye et godt valg.

Hus til leje i Skanderborg

Lejlighedskomplekser i Skanderborg

Skanderborg har en række forskellige lejlighedskomplekser, der hver især har sine egne karakteristika. Her er en kort beskrivelse af de fem bedste lejlighedskomplekser i Skanderborg:

 • Midtbyen: Midtbyen er det mest centralt beliggende område i Skanderborg, og det er derfor også her, man finder det største udvalg af lejlighedskomplekser. Lejlighederne i Midtbyen er typisk små og kompakte, men de ligger tæt på alle byens faciliteter, såsom butikker, restauranter, caféer og kulturelle institutioner. 
 • Ørbyen: Ørbyen er et populært område med et godt udvalg af lejlighedskomplekser i forskellige størrelser og prisklasser. Lejlighederne i Ørbyen er typisk lidt større end dem i Midtbyen, og de ligger tæt på Skanderborg Station og Skanderborg Kommunes administration.
 • Nordbyen: Nordbyen er et familievenligt område med et bredt udvalg af lejlighedskomplekser i forskellige størrelser og prisklasser. Lejlighederne i Nordbyen er typisk familievenlige, og de ligger tæt på gode skoler og børnehaver.
 • Vrold: Vrold er en idyllisk landsby med et mindre udvalg af lejlighedskomplekser. Lejlighederne i Vrold er typisk lidt større og mere luksuriøse end dem i de andre bydele, og de ligger tæt på natur og gode indkøbsmuligheder i Hørning. 
 • Låsby: Låsby er en hyggelig landsby med et lille udvalg af lejlighedskomplekser. Lejlighederne i Låsby er typisk små og kompakte, men de ligger tæt på natur og gode indkøbsmuligheder i Gammel Rye. 

Valget af det bedste lejlighedskompleks afhænger af individuelle behov og præferencer. Ønsker man en centralt beliggende lejlighed med gode indkøbsmuligheder, er Midtbyen et godt valg. Ønsker man en lejlighed med god plads og en rolig beliggenhed, er Nordbyen et godt valg. Og ønsker man en lejlighed med en unik atmosfære og naturskøn beliggenhed, er Vrold et godt valg.

Lejlighed til leje i Skanderborg

Butikker i Skanderborg

Skanderborg er en by med et rigt udvalg af butikker, der dækker alle behov. Her er et overblik over nogle af de mest populære butikker i byen:

Bloms Butikker

Bloms Butikker er et moderne indkøbscenter med over 20 butikker. Her finder du alt fra mode og boligindretning til sport og elektronik. Nogle af de mest populære butikker i Bloms Butikker er:

 • Føtex: En stor dagligvarebutik med et bredt udvalg af varer.
 • Normal: En discountbutik med et godt udvalg af dagligvarer og nonfood-varer.
 • H&M: En international modebutik med et bredt udvalg af tøj til både mænd, kvinder og børn.
 • Tiger: En skandinavisk butik med et stort udvalg af billige og unikke varer.

Adelgade

Adelgade er en gade i Skanderborgs centrum med et bredt udvalg af butikker. Her finder du alt fra mode og boligindretning til specialbutikker og restauranter. Nogle af de mest populære butikker på Adelgade er:

 • Bruun-Bruun: En dansk modebutik med et bredt udvalg af tøj til både mænd, kvinder og børn.
 • Bog & Idé: En boghandel med et bredt udvalg af bøger, spil og legetøj. 
 • Sportmaster: En sportsbutik med et bredt udvalg af sportsudstyr og -beklædning. 
 • Salling: En dansk stormagasin med et bredt udvalg af varer. 

Ørbyen

Ørbyen er et område i Skanderborg med et bredt udvalg af butikker. Her finder du alt fra dagligvarebutikker til specialbutikker og restauranter. Nogle af de mest populære butikker i Ørbyen er:

 • Lidl: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer. 
 • Aldi: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer.
 • Bilka: En stor dagligvarebutik med et bredt udvalg af varer.

Vrold

Vrold er en landsby syd for Skanderborg med et mindre udvalg af butikker. Her finder du alt fra dagligvarebutikker til specialbutikker. Nogle af de mest populære butikker i Vrold er:

 • SuperBrugsen: En dagligvarebutik med et bredt udvalg af dagligvarer. 
 • Dagli'Brugsen: En dagligvarebutik med et bredt udvalg af dagligvarer. 
 • Coop365: En discountbutik med et bredt udvalg af dagligvarer.
 • Vrold Station: En købmandsbutik med et bredt udvalg af dagligvarer og nonfood-varer.

Dette er blot et lille udvalg af de mange butikker, der findes i Skanderborg. Byen har noget at byde på for enhver smag og behov.

Relevante links om Skanderborg

Læs mere om Skanderborg på disse sider:

Skanderborg Kommune

Visit Skanderborg

Wikipedia: Skanderborg

Skanderborg på Google Maps

Find lejeboliger i Skanderborg

Ofte stillede spørgsmål